Kapperseczeem: wat doe je eraan en hoe voorkom je het?

Kapperseczeem

Kapperseczeem: een ware plaag voor diegenen die het hebben en daardoor hun werk niet kunnen uitoefenen. In feite is kapperseczeem een verzamelnaam voor diverse huidafwijkingen aan de handen. Het komt af en toe voor bij mensen die werkzaam zijn in de kappersbranche.

Waarom krijgt iemand kapperseczeem?

Meestal heeft het meerdere oorzaken dat iemand last krijgt van kapperseczeem. We gaan de verschillende redenen hieronder opnoemen:

Veel in contact komen met water

  • De handen komen veelvuldig in aanraking met water. Door het regelmatige contact met warm water wordt de huid week en zacht. Hierdoor vermindert de barrièrefunctie van de opperhuid. Daarom is het gemakkelijk voor irriterende stofjes (allergenen) om in de huid binnen te dringen en zo eczeem te veroorzaken.
  • Bovendien zijn de wisselende temperaturen van het water en de föhn slecht voor de huid. De huid droogt daardoor uit en kan gaan vervellen. Tenslotte ontstaan er dan pijnlijke kloven in de huid.

Contact met chemische stoffen

  • Sommige irriterende stoffen beschadigen de huid van de handen nog verder. Hiervoor verantwoordelijk zijn bijvoorbeeld zeepstoffenn shampoo’s, chemicalien in permanentvloeistoffen en blondeerproducten. Al deze stoffen zijn verantwoordelijk voor huidproblemen. Bovendien komt daar dan nog de druk op de huid van scharen, gebruikt om klanten te knippen.
  • Allergenen zijn stoffen die contact allergisch eczeem kunnen veroorzaken.
  • Zure permanentstoffen
  • Blondeermiddel
  • Haarverf
  • Parfums ( in bijvoorbeeld shampoo’s, verstevigers en andere producten)
  • Latex ( in handschoenen gebruikt in de kapsalon)

Hoe zien handen met kapperseczeem er uit?

Bij de één zitten er wat kleine, hinderlijke bobbeltjes op de vingertoppen. En bij een ander zijn er grote eczeem reacties over de hele handen te zien. Het kan zelfs uitbreiden naar de armen en het gezicht. Roodheid van de huid, zwellingen, vervelling, wondjes, schilfers, eeltvorming en pijnlijke kloven komen tevoorschijn.

Hoe weet je of je kapperseczeem hebt?

Het is natuurlijk beter om snel naar een dokter te gaan bij een beetje klachten. Voorkomen is beter dan genezen! Bij de dokter worden er ‘plaktesten’gedaan. Hierdoor kan er worden gezien of je echt kapperseczeem hebt. Meestal moeten er drie keer in één week testen gedaan worden.

Hoe moet je het aanpakken?

Allereerst is het verstandig om tijdelijk te stoppen met werken, om zo je huid de kans te geven om te genezen. Dat duurt meestal enkele weken. Vervolgens is het dragen van vinyl handschoenen bij natte werkzaamheden)en katoenen handschoenen (voor droge werkzaamheden) op het werk heel belangrijk, om nieuwe problemen te voorkomen!

De behandeling van het eczeem

  • Een zalf of crème met hormoonpreparaten helpen het best in mildere gevallen. Ze moeten één keer per dag aangebracht worden op de huidafwijking. In hele ernstige gevallen wordt er een zalfverband overheen gedaan.
  • Bij hele ernstige gevallen van contactallergie schrijft de arts een kuur met prednisolon voor.
  • Bij hardnekkige vormen van kapperseczeem wordt ook wel lichttherapie gedaan.

Bovendien blijft het verstandig om de handen regelmatig in te smeren met invettende basiszalven. Voor  de nacht en voordat je de vinyl handschoenen op het werk aantrekt.