Kapsels van vandaag, toen en van dáárvoor!

Kapsels van vandaag, toen en van dáárvoor!

Met behulp van ontdekte muurschilderingen en gevonden beeldjes zijn we erachter gekomen, wat 20.000 jaar geleden modieuze kapsels waren. In die tijd (de Steentijd) werden de haren in 7 banen rondom het hoofd ingevlochten, want 7 was toen een lucky number!

Zestienduizend jaar later…

We maken een sprongetje naar 4000 voor Chr. In die tijd hadden de dames beschikking over kammetjes en haarspeldjes. Haar werd toen gesneden, niet geknipt.

Nog duizend jaar later was kleuren van haar al gewoon. En echt waar…. Groen en blauw haar was toen hip! Hiervoor werd gebruik gemaakt van bosbessen (aubergine), saffraan (oranje of geel) of hibiscus(donkerrood).

Met citroensap werd het haar lichter gemaakt. De rijke Romeinen deden er echter nog een schepje bovenop, want die lichtten hun haar op met behulp van goudstof!

De Grieken

De dames in Griekenland vonden zo’n 1500 jaar voor Chr. dat het haar in mooie krullen los moest hangen. In die tijd werd een al hittetool gebruikt, dat een voorloper van de tegenwoordige krultang was. Dat apparaat heette de ‘Calamistrum’. Het was een holle stok van brons gemaakt, die dan eerst verwarmd werd boven een vuurtje.

Duizend jaren daarna, in ongeveer 500 voor Chr. werd de lage knot een hype bij de Grieken.

Door naar 1200 jaar geleden

In de periode zo ongeveer 900 jaar na Chr. kwamen haarversieringen in de mode. Hoedjes, gouden draden, lintjes en versierde kammetjes. In die tijd waren vlechten modern en deze versieringen werden daarin verwerkt.

Wat verder in de tijd, 350 jaar later, moesten vrouwen hoedjes dragen en hun vlechten bedekken van de kerk. Ook gezichtssluiers werden op een gegeven moment verplicht door de kerk.

En toen…

Na die ‘bedekte’ tijd, kwam het juist helemaal in de mode dat haar weer gezien mocht worden. Het werd weer gekleurd en versierd met van alles. Parels, edelstenen en gouden kettinkjes voor de rijkere dames en schelpen, halfedelstenen en zijden linten voor de mensen die minder te besteden hadden.

Zo rond 1600 werden kapsels veel hoger opgestoken. Hiervoor werden metalen hulpframes gebruikt, pruiken en haarstukjes. Hoe belangrijker de vrouw was, hoe hoger ze haar kapsel maakte. De Franse koningin had een regelmatig een kapsel van ruim een halve meter hoog op haar hoofd staan! En niemand mocht haar kapsel hoger dragen dan de queen.

Grappig feit

Leuk om te weten is, dat vaak kapsels van duizenden jaren geleden opnieuw in de mode komen en regelmatig weer gebruikt worden.

Permanent

Begin twintigste eeuw werd het permanenten ontdekt (waarschijnlijk tot grote frustratie van vele kappersleerlingen van tegenwoordig!).  Hierdoor kwamen korte gekrulde kapsel in de mode. Na 1940 was langer haar actueel en modern.

Haarlak kwam vanaf 1960 op de markt; haar werd getoupeerd en de suikerspin was geboren!

Tegenwoordig anno 2021 kiezen mensen regelmatig een kapsel van een celebrity, maar in principe kan en mag alles. Paardestaarten, vlechten, hair-extensions, allerlei kleurtechnieken zoals balayage, felle kleuren blauw, rood of groen. Afro-hair of supersteil… alles is mogelijk.  Pixie cuts, boblijnen en lang haar. We mogen creatief zijn, zoveel we willen!