Kokosolie is een klein wondertje in een potje. Deze bijzondere olie heeft enorm verzorgende eigenschappen voor zowel huid als haar. Kokosolie wordt ook klapperolie of kokosvet genoemd. De olie wordt gemaakt door het witte vruchtvlees van de kokosnoot te persen. Het is zeker geen overbodige luxe om een pot met kokosolie in de badkamer te hebben staan! Lees snel verder en kom erachter wat de goede eigenschappen van kokosolie zijn!

Allereerst: Hoe moet je kokosolie gebruiken?

Als je een pot kokosolie opendraait, zie je een witte, harde massa. Daarom moet je eerst een klont kokosolie opwarmen in de magnetron, totdat het vloeibaar is geworden. Het smelt bij ongeveer 30 tot 37 graden.  Kijk wel uit dat je het niet meer dan 20-30 seconden verwarmt. Neem nu telkens een beetje kokosolie en breng het van boven op je kruin tot in de haarpunten al masserend aan. Laat het een kwartiertje intrekken (bij normaal haar) en de hele nacht (voor droog haar). Je spoelt hem ’s ochtends zorgvuldig uit. Dit mag je één keer per maand doen. Zou je het vaker doen, dan kan je je haar verstikken en bereik je juist het tegenovergestelde effect, namelijk breekbaar haar. Als je dit teveel gedoe vindt, kan je ook  shampoo’s en haarverzorgingsproducten met daarin kokosolie verwerkt gebruiken.

Welk type haar is geschikt voor kokosolie-gebruik?

Gekruld en droog haar zijn het meest gebaat bij het gebruik van kokosolie. Kokosolie is een natuurlijke moisturizer, het zorgt voor extra glans en het is bovendien supergezond. Er zitten natuurlijke vetzuren, vitamines en mineralen in die het vochtgehalte van je haar en huid positief beïnvloeden.

Wat zijn alle voordelen van kokosolie?

  • Hydratatie: Kokosolie hydrateert je haar. Kokosolie is één van de meest hydraterende oliën in de wereld. Het zorgt ervoor dat je haar meer vocht vasthoudt met als resultaat sterk, veerkrachtig en gezond glanzend haar!
  • Bescherming: Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat kokosolie je haar beschermt tegen schade van chemische behandelingen en kammen. Zelfs tegen schade door het zwemmen in een zwembad met chloorwater.
  • Kokosolie dringt heel diep door in het haar: Kokosolie dringt beter in je haar dan welke andere olie dan ook! Het bestanddeel laurinezuur dat in kokosolie zit, is een verzadigd vetzuur. Het zit ook in moedermelk en van nature in onze huid. Hierdoor wordt het zo uitstekend opgenomen in zowel onze huid als in ons haar.
  • Geen vettig haar: Kokosolie is een superlichte olie. Hierdoor krijg je geen vettig haar én het is eenvoudig te verdelen over je haar.
  • Zonnebescherming: Geloof het of niet: kokosolie beschermt tegen de UV-straling van de zon! Het bevat een SPF- factor van 7.1!
  • Veel minder proteïneverlies: Je haar verliest beduidend minder proteïne door het gebruik van kokosolie. En des te meer proteïne, hoe minder haarschubben afbreken!

Kokosolie geschikt voor consumptie?

Kokosolie kan gewoon voor de consumptie gebruikt worden! Het is een verzadigd vet en de meningen zijn nogal verdeeld over de voordelen en nadelen ervan. Sommige deskundigen zeggen dat het antibacteriële en vet afdrijvende eigenschappen heeft!