Last van een droge hoofdhuid? Hier lees je goede tips!

Wie heeft er nou nooit last van: een jeukende, droge hoofdhuid. Super irritant, want het voelt erg onprettig aan. Belangrijk om te weten is, dat je absoluut niet de enige bent! Onderzoek wijst aan, dat maar liefst ruim 70% van de vrouwen in Nederland hier wel eens last van heeft. Wat is de oorzaak? En wat kan je er tegen doen?

Hoe ontstaat een droge, jeukende hoofdhuid?

Een gezonde hoofdhuid vernieuwt zichzelf elke 4 weken. In feite gebeurt dat met de rest van je huid ook. Is je hoofdhuid droog en schilferig? Of is er sprake van roos? Dan kun je spreken van een overactieve hoofdhuid. Hier is het dringend nodig om die hoofdhuid tot rust te brengen! Dat kun je doen met behulp van een voedende en hydraterende shampoo.

Welke shampoo gebruik je tegen een droge hoofdhuid?

Een goede verzorging van de huid is natuurlijk superbelangrijk. Een milde shampoo zonder nare toevoegingen die de huid uitdrogen is dan nodig. Vermijdt in ieder geval sulfaten en siliconen in deze shampoo! Dit zijn beide goedkopere grondstoffen, die een goedkope productie mogelijk maken. Helaas zijn deze siliconen en sulfaten funest voor zowel je haar als voor je hoofdhuid.

Wat kan je tegen een droge hoofdhuid doen?

  • Was je haren het liefst met lauw water. Te heet water is niet gezond voor een droge hoofdhuid. Het irriteert en droogt je huid uit.
  • Was je haar niet vaker dan 2-3 keer per week. Want teveel je haar wassen met shampoo is ook niet bevorderlijk voor de gezondheid van je hoofdhuid.
  • Je kunt ook je huisarts raadplegen over de jeuk en de schilfers die op je hoofdhuid zitten. Er zijn medicinale shampoos te verkrijgen die goed helpen. In het geval dat een gewone shampoo niet meer helpt, kan de dokter je Ketoconazol shampoo voorschrijven. Dit middel gebruik je als shampoo, twee keer per week. Eerst dien je je haar te wassen met een gewone shampoo, daarna was je het met Ketoconazol. Na het douchen kan je een shea butter product aanbrengen of een leave-in conditioner.
  • Ook moet je de hitte van een styltang of een föhn uit buurt houden van je huid. Door je haar op een natuurlijke wijze aan de lucht te laten drogen, doe je je lokken een groot plezier.
  • Wil je je haren toch graag föhnen? Maak dan gebruik van een hittebeschermend haarverzorgingsproduct, om je lokken te beschermen tegen de warmte van de tool.
  • Borstel je haar rustig en voorzichtig, zeker als je haar nog nat is. Een natte hoofdhuid is gevoeliger en trouwens ook je lokken zijn breekbaarder als ze nat zijn.
  • Er zijn speciale shampoos met shea butter. Ook is er een conditioner met shea butter. Beide kun je kopen bij de Body Shop. Shea butter is erg hydraterend en verzorgend voor je hoofdhuid!
  • Een wekelijkse hoofdhuid-massage. Een verbeterde bloedsomloop helpt de gezondheid van je hoofdhuid.
  • Zorg voor schone borstels en kammen, want daarmee verklein je de kans op schadelijke bacteriën.