Let op de haartextuur!

afro haartextuur

Wat is haartextuur eigenlijk?

Haartextuur, ofwel de textuur van iemands haar, is hoe rustig, druk of daartussen in, iemand haar is. Haar bestaat uit een schubbenlaag, vezellaag en het merg. Mensen uit verschillende delen van de wereld hebben verschillende haarstructuren. De meest voorkomende zijn: Afrikaans haar, Aziatisch haar, Europees haar en Mixed hair.

Waarom is afro haar zo “speciaal” om mee te werken? Hoe werk je eigenlijk met afro haar? Deze en andere feitjes over haartexturen zullen hieronder verder worden beschreven.

Welke texturen zijn er?

Haartextuur en huidskleur gaan erg vaak samen. Dit betekent niet dat je altijd de typische haarsoort hoeft te hebben die bij je huidskleur past. Het is echter wel zowel evolutionair als erfelijk bepaald. Haar zit hem namelijk net als andere uiterlijke eigenschappen in de genen. Je zult bv niet snel een blank meisje met van nature lichtblond kroeshaar zien of Afrikaanse man met van nature rood en stijl haar.

Blanke mensen hebben vaak heel fijn maar wel veel haar. Er zit niet veel pigment in Europees haar. Dit soort haar krult zelden van nature en de krullen zijn ook zelden echt klein. Afro haar is dikker en het meest sterk krullende van alle haartexturen. Dit haar bevat ook veel meer pigment. De sterke krul in Afrikaans haar noemen we ook wel kroes. Daarnaast is er Aziatisch haar, wat het meest dikke en stugge haar is, van nature zit er zelden slag of krul in. Aziatisch haar is door zijn dikte lastiger in te kleuren of permanenten. Vaak hebben kappers hier sterkere producten voor nodig.

Waarom krult haar eigenlijk? Dit heeft te maken met de vorm van het haarzakje en met de stand van het haarzakje in de hoofdhuid.

Hoe werk je met afro haar?

Weinig mensen weten hoe ze met afro haar moeten werken, tenzij ze deze textuur zelf bezitten of hier voor opgeleid zijn. Wanneer een kapper zich hier in specialiseert dan noemen we dat een ‘Black hair Kapper’. Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten voor mensen die het natuurlijk houden. Als eerste komt er veel meer verzorging bij kijken dan je denkt. Dat komt omdat sterk krullend haar snel droog is en er snel pluizig uitziet, het heeft dus extra verzorging en voeding nodig. Sommige mensen kiezen er voor om het haar te relaxen, zo is het haar makkelijker en sneller te stylen. Of ze laten het invlechten.

Verschillende feitjes over de afro haartextuur

Wist je dat veel mensen denken dat afro haar niet langer dan je schouders kan worden? Dit is een veel voorkomende mythe. Afro haar kan namelijk tot op je heupen groeien, zolang je het maar niet afknipt. Omdat het haar zo sterk opkrult lijkt het korter dan het is, je kan het haar tot meer dan twee keer zijn eigen lengte uittrekken.

Dit bericht is gepost in blogs. Bookmark de link.