Lukt het niet goed om af te vallen? Zelfdiscipline vinden

Lukt het niet goed om af te vallen? Zelfdiscipline vinden

Zeker als je een staand beroep hebt zoals werk in een kapsalon, is een te hoog lichaamsgewicht een sta-in-de-weg! Het is een feit, dat de meeste mensen die graag willen afvallen, moeite hebben om het vol te houden. In het begin gaat het prima: volop motivatie, veel bewegen en gezonde maaltijden. Totdat er op je werk getrakteerd wordt, of je uitgenodigd bent voor een etentje. Hoe kom je nou wel aan die discipline om het dit keer wél vol te kunnen houden? Lees het in deze blog!

Al die verleidingen om je heen

Iedereen die bezig is met afvallen krijgt te maken met allerlei verleidingen. Wist je dat mensen gemiddeld 200 onbewuste eetkeuzes per dag maken? Iets wat lekker ruikt, aanbiedingen in winkels, snoepreclames op tv. Zonder dat we het bewust merken worden we constant verleid tot het maken van ongezonde keuzes!

Waarom kan de één dat nou wel weerstaan en de ander niet?

Discipline is absoluut een noodzaak om blijvend af te vallen. Maar hoe kom je daar aan? Uit onderzoek is gebleken dat je je zelfdiscipline kunt trainen! Je zou zelfs je discipline kunnen vergelijken met je spieren. Door jezelf aan te moedigen en toch te gaan sporten ( en die chocolade of chips te laten liggen) maak je je eigen discipline sterker. Het wordt steeds gemakkelijker om gezond te eten én ongezonde snoep en snacks te laten!

Een dieet is een inspanning die niet vol te houden is, een gezonde manier van eten is dat wél!

In plaats van tegen jezelf te zeggen: “ik ben op dieet”, kan je beter accepteren dat je veranderd bent van eetgewoonte!  Gezond eten is iets, dat je de rest van je leven zult moeten blijven doen! Dat betekent niet, dat je nooit meer mag snoepen. Af en toe in het weekend bijvoorbeeld.

Maar door verantwoorde maaltijden te eten, zal je smaak ook veranderen. Op den duur vind je zoet snoep niet zo lekker meer! En zal je na het eten van chips een vettige nasmaak in je mond ervaren. Eigenlijk helemaal niet zo lekker, dus!

Doe verstandig boodschappen!

  • Ga nooit shoppen als je honger hebt, want dan kom je juist in de verleiding om allerlei snacks te kopen. Wat je niet koopt, kan je niet opeten!
  • Doe geen impulsaankopen bij de kassa, zoals snoep.
  • Kan je al verleidingen in de supermarkt niet weerstaan? Shop dan online!
  • Gezonde producten (zoals noten, groente, vis etc.) zijn ook op de markt te koop!
  • Maak voor de volgende dag een bordje met rauwkost snacks zoal komkommertjes, cherrytomaatjes en paprikereepjes en/of wat blokjes 30+ kaas en plaats het in je koelkast. Als je dan thuiskomt met honger, kun je daarvan gezond snoepen!
  • Ga shoppen op de fiets of lopend. Laat die auto lekker voor de deur staan.

 

Tot slot: Stel een redelijke goal:

Eén kilo per week afvallen is prima! Zo krijgt je huid de kans om zich aan te passen. Teveel en te snel afvallen is helemaal niet nodig!