Mascara; Laat je kijkers stralen!

Mascara

Mascara is een geliefd make-up product, en de meeste vrouwen vinden het een onmisbaar product. We gebruiken mascara om onze wimpers te kleuren, te verlengen en te verdikken. Het wordt meestal aangebracht met een borsteltje op de wimpers om ze te accentueren en om de ogen een meer gedefinieerde uitstraling te geven. 

Voordat je mascara gaat gebruiken zijn hier een aantal dingen die handig zijn om te weten: 

 1. Verwijder eerst eventuele oude mascara, voordst je de nieuwe mascara aan gaat brengen. Zo zal je het ontstaan van klontjes voorkomen. 
 1. Kies een mascara die goed past bij jouw wensen. Denk hierbij aan de gewenste lengte, volume en of je liever waterproof mascara gebruikt. 
 1. Je kunt van te voren controleren of je geen allergische reactie hebt, door een kleine hoeveelheid op je huid te testen. Een goede plaats hiervoor is de binnenkant van je pols. 
 1. Breng de mascara aan met een rustige beweging om klontjes te voorkomen en om de wimpers gelijkmatig te bedekken. 
 1. Voorkom dat je huid rond je ogen niet aanraakt met het mascaraborsteltje, om vlekken te voorkomen. 
 1. Verwijder de mascara ’s avonds grondig om te voorkomen dat je uitvallen of breken! 

Wil je de mascara over je valse wimpers heen aanbrengen? 

Je kan je mascara heel simpel over je aangebrachte valse wimpers aanbrengen om ze te accentueren. Je geeft ze zo een meer natuurlijke uitstraling, mits je de mascara erg dik aanbrengt. Dan krijg je juist een onnatuurlijk effect. Als je niet voorzichtig te werk gaat bij hetaanbrengen van de mascara, zal je een klonterig resultaat krijgen én kan je de levensduur van de valse wimpers verkorten. Verwijder daarom ’s avonds de mascara rustig, met een milde make-up remover. 

Welke merken mascara zijn veilig 

Veel bekende merken mascara zijn veilig in het gebruik en ze voldoen aan de regelgeving voor cosmetische producten. Enkele merken die bekend staan om hun kwaliteit en veiligheid zijn: 

 • Maybelline 
 • L’Oréal 
 • Covergirl 
 • Benefit 
 • Lancôme 
 • Clinique 

Het is altijd een goed idee om de ingrediëntenlijst te controleren als je specifieke zorgen hebt over bijvoorbeeld allergiën of andere gevoeligheden. 

Hebben mascara’s een houdbaarheidsdatum? 

Ja, mascara’s hebben wel degelijk een houdbaarheidsdatum! Over het algemeen wordt het aanbevolen om je mascara na 3 tot 6 maanden weg te gooien. Mascaradroogt na verloop van tijd uit en dan zal het bacteriën gaan aantrekken en verzamelen. Dit kan uiteindelijk leiden tot nare ooginfecties, die ook nog eens langdurig kunnen zijn. Belangrijk is, dat je de houdbaarheidsdatum respecteert van de oogmake-up producten. Vervang je mascara regelmatig, zelfs als hij er nog goed uitziet. Zo voorkom je gezondheidsrisico’s. 

Welke kleuren mascara zijn er? 

Mascara is verkrijgbaar in verschillende kleuren, maar de meest voorkomende zijn de kleuren zwart, bruin en blauw. Zwart is meest populaire kleur, omdat zwart de wimpers een diepere, intensere uitstraling geeft. Bruine mascara geeeft een wat zachtere look. Bruine mascara kan goed zijn voor blondere mensen en iedereen met een lichtere haarkleur. Met blauwe mascara laat je je ogen wat helderder lijken. Andere kleuren zijn meer gebruikt voor cratieve make-up looks.