Meer haaruitval in het najaar?

Meer haaruitval in het najaar

Weer zoveel haaruitval in mijn borstel in het najaar?! Af en toe zou je er de hik van krijgen! Maar het is helaas een feit dat we tussen begin augustus en begin december behoorlijk meer haaruitval dan in de andere maanden van het jaar. Eén van de redenen daarvoor is dat de donkere dagen met veel minder zonneschijn daar verantwoordelijk voor zijn.

Onze haardos maakt dankbaar gebruik van vitamine D

Inmiddels weten jullie het waarschijnlijk wel! Vitamine D bevordert de gezondheid van ons haar en ook de groei van ons haar. En vitamine D zit ook in de zonnestralen die we op ons hoofd krijgen gedurende de zonnige dagen van het jaar, minder haaruitval dus.

De groeifasen van ons haar hebben namen…

Ja, het is echt waar! Er zijn drie verschillende fasen bekend:

  • De Anagene fase: Dit is de gewone groeifase waarin je haren groeien tijdens de levensduur die ze hebben. Dat verschilt per persoon en ligt tussen de 2 en de 7 jaar.
  • De Katagene fase: Tijdens deze fase vangt het haar aan met stoppen van de groei van het haar, om vervolgens uit te vallen. Gelukkig duurt deze fase slechts enkele weken.
  • De Telogene fase: Deze fase is de rustfase van ons haar. Tijdens de Telogene fase valt de haar uit of wordt hij weggeduwd door een nieuwe haar die uit het haarzakje groeit. De Telogene fase duurt gemiddeld 3 maanden.

Als dus tijdens de zomermaanden ons haar lekker groeit door de invloed van de zon en de hormonen in ons lichaam, zitten de meeste haren in de Anagene en de Katagene fase. Veel groei en weinig uitval, dus.

Maar tegen het einde van de zomer begint dan helaas de Telogene fase. Hierdoor gaan ze dan uitvallen. Gelukkig duurt dit niet langer dan ongeveer 3 maanden.

Wat kan je doen om de haaruitval te beperken in het najaar?

Wat er volgens ons klimaat moet gebeuren, is moeilijk tegen te houden. Maar we kunnen wel enkele dingen doen!

  • Denk eraan dat je genoeg vitamines binnenkrijgt. Omega-3 vetzuren, ijzer, vitamine A en vitamine C en D.
  • Naast de voedingssupplementen en vitamines moet je ook gezond eten:

Eet minstens twee keer per week vette vis zoals zalm of haring.

Groentes en af en toe een handje noten.

Wil je minder haaruitval, drink dagelijks melk of eet yoghurt met wat honing erin

Twee stuks fruit per dag

  • Wees vriendelijk tegen je haar door het rustig te kammen(voor krul-en kroeshaar) en door het zachtjes te borstelen (voor stijl haar).
  • Gebruik goede producten voor de verzorging en het wassen van je haar.
  • Verf je haar niet te vaak, want het is toch een chemische behandeling en niet zo goed voor je haar.
  • Gebruik niet te regelmatig hittetools. Stylen en föhnen is gewoon ongezond voor je haar. Wil je toch doen? Breng dan eerst hittebeschermende producten aan vóór het föhnen of het stylen.
  • Doe eens per week wat kokosolie op je haar en hoofdhuid(igv droog haar).

Zoals je ziet, is er wel het één en ander te doen om je kostbare lokken toch wat te beschermen!