Met je kleintje voor de eerste keer naar de kapper…

Met je kleintje voor de eerste keer naar de kapper…

Met je kleintje voor de eerste keer naar de kapper…

En dan is het zover! De pony van je kindje hangt bijna in zijn oogjes en je vind dat het tijd is geworden om hem voor de allereerste keer mee te nemen voor een echte knipbeurt. Allereerst moet je besluiten of je naar je eigen kapper gaat, of breng je hem naar de kinderkapsalon? Een thuiskapper is ook een goede optie, geknipt in een veilige omgeving.

Vanaf wanneer is het nodig om met je kleine naar de kapper te gaan?

Dat is heel persoonlijk. Sommige baby’s hebben bij de geboorte een koppie met veel haar, terwijl andere baby’s nog kaal zijn en dat ook best lang blijven. Je moet dus zelf bepalen wanneer jij het kappersbezoekje nodig vindt.

Wat zal er de eerste afspraak gedaan worden?

Nou, waarschijnlijk de eerste keer niet zo heel veel. De langere nekhaartjes zullen worden geknipt en waarschijnlijk de pony ook. De kapper zal het niet wassen en föhnen! Maar het is wel een nieuwe ervaring voor de baby en je moet in ieder geval voorbereid zijn. Het zou best eens kunnen dat ‘ie bang zal zijn!

Stilzitten… ho maar!

Kleine kinderen zijn sowieso al beweeglijk en baby’s al helemaal! Bovendien is de kapper vreemd voor hem en moeten ze alleen op een verhoogde stoel zitten, met ook nog een ‘rare’ cape om. Dan komt er een schaar dicht bij hun hoofd en dat alles is nogal ongewennig. We geven je een aantal nuttige tips om dat eerste bezoekje aan de kapper wat relaxter te laten verlopen:

  • Bereid je kind een beetje voor

Dat doe je, door je kind een keertje mee te nemen als jij zelf naar de kapper gaat. Zo ziet hij dat jouw haar geknipt wordt en dat je daar blij mee bent. Je zou ook een kinderboekje over de kapper met hem kunnen lezen. Een laatste optie is, dat jullie thuis ‘kappertje gaan spelen’ in een soort van rollenspel. Maak een schaar van je vingers en doe alsof je zijn haar knipt.

  • Ga naar een goed bekend staande kinderkapper

Kinderkappers hebben veel geduld met kleintjes, daar kunnen we hopelijk van uitgaan. Bovendien hebben kinderkapsalons vrolijk gekleurde kapmantels en hebben ze vaak leuke kinder-kappersstoelen, zoals vliegtuigen, auto’s of prinsessetroontjes. Vertel de kapper dat dit de eerste keer voor de baby is. Dan kan hij daar rekening mee houden.

  • Neem zijn lievelingsknuffel mee en laat hem filmpjes zien tijdens het knippen op je telefoon. Afleiding is hier het sleutelwoord.
  • Goede timing

Houd rekening met het dagritme van de kleine. Als hij bijvoorbeeld ’s middags huilerig is, maak de salonafspraak dan beter ’s ochtends, Zorg dat ie geen honger heeft en niet te moe is.  Als het tijd is voor een slaapje, zal de afspraak waarschijnlijk niet lekker gaan!

  • Combineer het bezoekje aan de kapper met iets gezelligs

Vooral de iets grotere kindjes vinden de kapper vaak niet zo leuk. Ga dan bijvoorbeeld na de kapper een bezoekje brengen aan de speeltuin of de kinderboerderij.