O nee! Bad hairday! Wat doe je eraan?

Bad hairday! Wat doe je eraan

Hè nee toch! Je wordt ’s ochtends wakker en ja hoor! Het is weer zover: je haar doet nou precies alles wat je niet wilt en het zit voor geen meter! Het liefst draai je je om en stap je weer terug in je bed. Deze dag wordt vast een slechte dag…

Hoe ontstaat zo’n bad hair dag dan eigenlijk?

De redenen waarom een bad hair day er ineens is, zijn gelukkig bij ons bekend. En zolang we weten waarom we er eentje hebben, kunnen we er ook wat aan doen! En het is altijd fijner als je ergens de schuld aan kan geven, dan boos op jezelf of je haar worden. Geef de moed niet op! De volgende redenen kunnen de oorzaak zijn:

Voeding

Om haarproblemen te voorkomen is het eten van gezond voedsel erg belangrijk! Door een gebrek aan vitamines en mineralen zal je haar uiteindelijk droog worden. Ook zal het gebruik van haarvitames goed zijn voor de conditie van je haar én je hoofdhuid. Gezonde producten diegezond zijn voor je haar zijn:

 1. Zalm. In zalm bevinden zich Omega-3 vetzuren. Voor vegetariërs is lijnzaad een prima alternatief.
 2. Groene groentes. Vooral donkergroene groentes, zoals spinazie en broccoli zijn een goede bron voor vitamine A en vitamine C.
 3. Peulvruchten. Linzen, kidneyboontjes en capucijners… Ze leveren proteïnes die de haargroei bevorderen. En ze bevatten zink, ijzer en biotine. Een tekort aan biotine zorgt voor broos haar.
 4. Noten. In bijvoorbeeld paranoten zit selenium, wat goed is voor de hoofdhuid. Ook bevatten noten omega-3 vetzuren(walnoten) en zijn een goede bron van zink. Bij een tekort aan zink krijg je futloos haar.
 5. Gevogelte, zoals kip en kalkoen. Gevogelte zit vol proteïne!
 6. Eieren. Ook eieren bevatten proteïnes, biotine en vitamine B12.
 7. Volkoren producten. Volkoren producten bevatten zink, ijzer en vitamine B.

 

Stress

Het klinkt natuurlijk zo cliché, maar probeer gewoon niet teveel te stressen! Door stress maakt je lijf het stresshormoon cortisol aan, en daardoor kan je helaas last krijgen van broos en droog haar!

Menstruatie

In het algemeen kunnen hormonen zorgen voor veranderingen in je haardos. Maar zeker als je ongesteld bent, kan je haar ineens kuren krijgen. Het wordt dan droog en pluizig of juist vettig en futloos! Dat hangt samen met de olieproductie op je hoofdhuid.

Verzorging

Door je haar niet goed te verzorgen kan het ook droog, pluizig of stug worden. Gebruik dan ook niet te vaak hittetools op je haar, zoals föhns of styltangen. En als je dat wel doet, gebruik dan een warmtebeschermende mousse.

Water

Als je veel zwemt in chloorwater, zul je bemerken dat je haar daar onder lijdt.

Wat kan je aan een bad hair day doen?

 • Was je haar niet meer dan 3 maal in de week met shampoo.
 • Spoel je haar af met lauw water.
 • Gebruik een sulfaatvrije shampoo.
 • Dep je haar voorzichtig droog, want nat haar is erg kwetsbaar.
 • Gebruik een goede haarborstel.
 • Doe er af en toe een verzorgend haarmasker