Oefenhoofden

Oefenhoofden, oftewel Kapperskoppen zijn de perfecte tool om het werken als hairstylist goed aan te leren. In deze blog kan je veel lezen en leren over oefenhoofden en waarom het zo handig is om er mee te werken. We gaan meer vertellen over welke soorten oefenhoofden er zoal zijn en waarom ze zo handig zijn!

De bekendste tools

Oefenhoofden worden het meest gebruikt op kappersopleidingen, zodat de leerlingen het kappersvak onder de knie kunnen krijgen. Op een oefenhoofd kan je als leerling goed oefenen met het knippen en stylen van haar. En mocht het nou grandioos mis gaan, dan is er geen mens overboord!

Net zoals je allerlei verschillende mensen en haartypes hebt, zijn de kapperskoppen er ook in vele varianten. Om een goede hairstylist te worden is het belangrijk om veel te oefenen en zo de nodige ervaring op te doen.

Je bent als kapper of kapster verantwoordelijk voor het haar van je klant. De klant wil natuurlijk tevreden naar huis gaan met een trendy kapsel! En juist omdat er oefenhoofden zijn, krijg je als kappersleerling alle kans om het kappersvak goed te leren.

Je bootst de werkelijkheid na en zo zul je de feeling krijgen van het vak. Het haar op kappershoofden komt heel dicht bij de werkelijkheid, maar er zijn ook kappershoofden met synthetisch haar en daar kan ook een hoop mee geleerd worden!

Soorten kapperskoppen

We zetten alle soorten kapperskoppen eens op een rijtje. Ze zijn uiteraard in alle beschikbare haarkleuren te krijgen:

  • Lang steil haar
  • Kort steil haar
  • Kroeshaar
  • Mannen oefenhoofden
  • Mannen oefenhoofden met baard en snor
  • Krullend haar
  • Oefenhoofden met echt haar
  • Oefenhoofden met synthetisch haar
  • Oefenhoofden met een mix van echt en synthetisch haar

Uiteraard lijken de kapperskoppen met echt haar het meest op een echte klanten en al helemaal als het haar op de kop de natuurlijke groeipatronen volgt zoals het ook bij mensen groeit.

Daarnaast verdraagt echt haar op een oefenhoofd hittetools beter dan synthetisch haar. Ook worden scharen uiteindelijk bot door synthetisch haar! Kapperskoppen worden zodanig behandeld als ze geproduceerd worden, dat ze lang mee kunnen gaan. De meeste leerlingen beginnen met een kapperskop die lang haar heeft. Zo kunnen ze er elke keer wat meer vanaf knippen.

Bij de aanschaf merk je wel het verschil in prijs. Echt haar hoofden zijn duurder dan de synthetische hoofden. Meestal worden echt haar oefenhoofden gemaakt met (chemisch gereinigd) haar uit India of China.

Soms worden de hoofden in één pakket als aanbieding verkocht inclusief een statief. Zo kan het hoofd stevig op zijn plaats blijven staan en werk je gemakkelijker. Een statief is heel handig, want je zet het oefenhoofd er stevig op en kan de leerling rustig zijn of haar gang gaan.

Kinderoefenhoofden

Heel veel kinderen vinden het heerlijk om te spelen met iemands haar. Haren kammen en vlechten en paardestaartjes maken, gewoon leuke dingen met  iemands haar doen! Daarom kan een kind zich helemaal uitleven op een oefenhoofd, zonder dat een mama of een oma in stilte zitten te lijden!