Pluizig haar: De oorzaak én de oplossing

Als ook jij pluizig haar hebt, willen wij je graag vertellen wat de oorzaak is én wat je er aan kunt doen. Met wat liefdevolle verzorging kom je er vanaf en kun je weer genieten van glanzend, mooi haar! We zijn ons gaan verdiepen in het probleem en in deze blog gaan we je vertellen welke tips handig zijn om van de pluisharen af te komen!

Pluizig haar: hoe kom je eraan?

De oorzaak van pluizig haar is openstaande haarschubben. Droog en beschadigd haar heeft namelijk openstaande haarschubben. De haarschubben zijn de buitenste bescherminlaag van elke haar op je hoofd. Door te openen probeert het haar namelijk vocht uit de omgeving op te nemen, met als resultaat pluishaar. Om erachter te komen welke oorzaken droog en beschadigd haar heeft, lees gauw verder!

De oorzaken:

  • Het gebruik van hittetools

Elke temperatuur die te heet is, zorgt voor haarproblemen. Droogheid, pluis en beschadiging komen door hittetools, zoals föhns, stijltangen en krultangen.

  • Te heet douchen

Veel mensen genieten van een hete douche, maar het is slecht voor je haar. De haarschubben gaan openstaan, en drogen hierdoor uit. Daar gaat het haar van pluizen! Gewoon een lekkere, warme douche mag wel. Je hoeft geen ijsbad te nemen!

  • De haren te vaak wassen

De shampoo die je gebruikt tijdens het wassen, verwijdert de aanwezige huidolieën, waardoor je haar pluizig wordt.

  • Te vaak borstelen

Door het haar te vaak te borstelen zal het beschadigen en pluizig worden. Natuur moet het ontklit worden, maar hou het bij maximaal 2 keer per dag!

  • Droogwrijven na het wassen

Door hard met een handdoek droog te wrijven, wordt het kwetsbare, natte haar ook beschadigd. Dep het rustig droog of laat het aan de lucht drogen.

  • Zon, zee, strand en chloor

Ook hiervan wordt je haardos er niet blijer op! Bescherm je haren daarom goed tijdens het zonnen en het zwemmen. Een leuke bandana of een hoedje kan veel goeds doen!

  • Chemische behandelingen, zoals verven, straighten of ontkleuren

Je zult waarschijnlijk zelf ook wel begrijpen dat chemische behandelingen je haar beschadigen. Ook hierdoor gaat het pluizen!

Wat kan je tegen pluishaar doen?

Pluishaar is in ieder geval niets om je voor te schamen, want het kan iedereen overkomen! Maar het eind van het riedeltje is, dat we allemaal graag pluisvrij en glanzend haar willen hebben. Om dat een realiteit te laten zijn, geven we je enkele handige tips!

Knippen

Om aan een gezonde haardos te komen, dienen allereerst de dode en gespleten haarpunten weggeknipt te worden door de kapper.

Goede haarverzorgingsproducten

Gebruik niet alleen een shampoo voor droog haar, maar ook een conditioner en een leave-in treatment. Was je haar niet vaker dan 2 maal in de week.

Gebruik je af en toe een stylingtool?

Gebruik dan een hittebeschermend product. Zo voorkom je ook pluizend haar.

Anti-pluis producten

Meerdere merken hebben tegenwoordig goede anti-pluis producten in hun assortiment. Maak daar gebruik van! Conditioner, oil mist, haarolie en nog veel meer! Vraaj je hairstylist om advies!