Pruiken en haarstukjes

Pruiken en haarstukjes

De geschiedenis van de pruik. Hoe lang dragen mensen al pruiken en haarstukjes? En waar is het ooit ontstaan? Niet te vergeten: Waarom dragen mensen pruiken?

Het oude Egypte

Het haar van de farao was een groot geheim. Zijn onderdanen mochten zijn haar niet zien en daarom droegen de farao en de rijken uit Egypte een pruik. Vaak was dit pruik met enorme gevlochten dreadlocks, die versierd waren met heilige tekens. Scarabeeën of andere goddelijke tekenen. Dit was dus al duizenden jaren geleden. Omdat de armere Egyptenaren ook rijk wilden lijken, maakten zij pruiken van vlas, die dan zwart gekleurd werden.

Eind 17de eeuw in Frankrijk

De Franse koning Lodewijk XIV, die leefde van 1638-1715 droeg graag prachtige, lange pruiken met heel veel krullen. Met als gevolg dat de mannen van de Franse elite al snel naar de pruikenmakers togen, om ook zo’n pruik te laten maken. Zo begon er een nieuw tijdperk met de befaamde ‘Allonge’ pruikenmode. Deze mode zou tot in de negentiende eeuw voortduren! Er was nog wel een verschil in stand. De hele rijke mensen kochten het afgeknipte haar van de arme vrouwen, die er zo wat aan verdienden. En de minder rijke elite kocht zijn pruik bij de pruikenmaker, die de pruiken van paardehaar maakte.

Ook vrouwen droegen pruiken

Ook de Franse dames van stand waren het gewend om pruiken te dragen. Hoe hoger, hoe beter! Op een gegeven moment kwam het in de mode om de pruiken eerst een pommade te ‘zalven’ om er daarna wit poeder op te verstuiven. Dit was dan extra chic!

Een modeverschijnsel

Het was in de vorige eeuwen dus heel modern om een pruik te dragen. Het ging er niet om,  een kaal hoofd te verbergen. Het was een statussymbool.

Tegenwoordig

Vandaag de dag is het dragen van een pruik heel normaal volledig maatschappelijk geaccepteerd. Die hogesuikerspinnen van de Franse dames zijn al lang verleden tijd en het dragen van een pruik (of haarstukje) is geen bewijs van rijkdom meer. In onze maatschappij voelen we ons niet geroepen om onszelf te bewijzen met het dragen van een pruik.

Pruiken worden nu heel professioneel gemaakt om diverse redenen. Mensen met huid- en haarproblemen en kale mensen (kaal door erfelijkheid of ziekte), showpruiken voor artiesten en modellen op de catwalk. In feestwinkels zijn grappige, soms felgekleurde pruiken te koop om mee naar een feest of het carnaval te gaan. Voor de een is een pruik ontzettend belangrijk en voor de ander is het om plezier mee te hebben.

Echt haar of synthetisch haar

Pruiken van echt mensenhaar zijn het meest kostbaar. Er worden ook veel pruiken en haarstukjes gemaakt van paardenhaar. En dan zijn er de pruiken die gemaakt worden van synthetisch haar. Bij synthetische haarpruiken is het duidelijk zichtbaar dat er een pruik gedragen wordt, omdat nephaar een onnatuurlijke look heeft, die ook onecht glanst.

Engelse rechters

De magistraten in Groot-Brittanië, zoals rechters, dragen een kleine, witte pruik waaronder hun eigen haar gewoon te zien is. De pruik is een deel van hun ambtskostuum.

Dit bericht is gepost in blogs. Bookmark de link.