Rokende collega’s en hun pauzes

Rokende collega’s en hun pauzes

Misschien heb je het niet helemaal door, maar je rokende collega’s nemen behoorlijk wat extra tijd van het werk. Het is natuurlijk een feit, dat roken op steeds minder plekken mogelijk wordt. Vaak mag er binnen het gebouw helemaal niet meer gerookt worden! Dat wil dan niet zeggen, dat er ook minder rokers bestaan. Als je het goed uitrekent, kom je tot de volgende uitkomst;

Hoeveel uur rookt een werknemer jaarlijks op het werk?

Laten we ervan uitgaan, dat werknemer 6 keer per dag een sigaret rookt, gedurende 10 minuten. Dat komt dan neer op ongeveer 5 uur per week. Minus de drie weken vakantie blijven er 49 weken over. Wat uitkomt op 245 uren per jaar! Dat is ongeveer een maand die de werkgever betaalt aan zijn werknemer om te roken.

Rokers storen ook hun niet-rokende collega’s

Voor de collega’s die niet roken, is dit natuurlijk geen eerlijke gang van zaken. Zij nemen dus beduidend minder pauzetijd dan de wel rokende collega’s. Er zijn veel werknemers die zich hier aan storen.

Een wettelijke pauze

Volgens de Arbeidstijdenwet duurt een reguliere pauze minimaal 15 minuten aaneengesloten. Rookt de werknemer 10 minuten, of 5 minuten? Dan is dat dus officieel geen pauze (in de zin van de wet). Betekenend: De werknemer heeft dus volgens de wet geen toestemming van de werkgever om zijn of haar werkzaamheden te onderbreken om te gaan roken!

Oplossing voor de werkgever

Daar kunnen we kort over zijn. De werkgever heeft het recht om de werknemer die ‘opgerookte tijd’ te laten compenseren met extra werk. Of hij hoeft de verloren uren niet uit te betalen. Er zijn natuurlijk soepelere oplossingen, zoals de pauze verdelen in kleinere stukjes zodat de werknemer hierin mag roken.

Oplossing voor de niet-rokende collega’s

Zodra de collega’s op de hoogte zijn gebracht van de kortere pauzes van de rokende collega’s, voelen ze zich niet meer benadeeld. Want het voelt gewoon niet eerlijk als iemand wel de hele dag doorwerkt en zijn rokende collega 6 pauzes neemt!

Goede gesprekken ter verduidelijking

Het is dan ook van het grootste belang om hierover goed te communiceren met je collega’s. Werk je bijvoorbeeld in een kapsalon, dan wil je gewoon niet steeds de hele salon met tien, twintig klanten in je eentje draaien, omdat je collega’s telkens weer naar buiten gaan om te roken. Dat brengt boosheid met zich mee waardoor er een hele nare sfeer op het werk kan ontstaan. De eindverantwoordelijkheid ligt uiteraard bij de werkgever, die de rookregels duidelijk moet maken aan het personeel.

Roken is ….

Buiten het feit dat we allemaal zo langzamerhand wel weten dat roken hartstikke ongezond is, ruikt de rook voor de niet-rokers ook helemaal niet fijn. We mogen gerust zeggen dat het stinkt!  Probeer er mee te stoppen, er zijn genoeg hulpmiddelen om je te ondersteunen. Pleisters, kauwgom, therapiën of acupunctuur. Als je al het geld dat je normaal ‘oprookt’ spaart, dan kun je al na een paar maanden iets leuks voor jezelf kopen!

 

Dit bericht is gepost in blogs. Bookmark de link.