Shampoo: de voordelen én de nadelen

shampoo

Shampoo is een haarverzorgingsproduct dat we gebruiken om het vuil, stof, olie en alle andere onzuiverheden uit ons haar te wassen. Natuurlijk wordt ook onze hoofdhuid meteen gereinigd. In de meeste gevallen gebruiken we het in combinatie met water en het wordt aangebracht door het haar rustig te masseren en vervolgens uit te spoelen.  

Zijn shampoo’s ongezond voor ons haar? 

Shampoo op zichzelf is niet persé ongezond, maar meerdere shampoo’s worden geproduceerd met ingrediënten die schadelijk kunnen zijn. Zowel voor onze gezondheid als voor het milieu. Dat komt omdat sommige shampoo’s sulfaten bevatten, of parabenen, ftalaten en andere chemiecaliën die verband kunnen houden met huidirritatie, allergische reacties en zelfs hormoonverstorende effecten  hebben. 

We raden dan ook aan om je bewust te zijn van de ingrediënten van het product dat je koopt. Kies het liefst voor een shampoo die zo natuurlijk en mild mogelijk is, zeker als je last hebt van een bepaalde allergie! Daarnaast verwijder je de natuurlijke haaroliën als je je haar te vaak wast. Hierdoor kan je last krijgen van uitdroging en beschadiging van je haardos. Het beste is om je haren 2 à 3 keer per week maximaal te wassen met shampoo. 

Er zijn verschillende natuurlijke shampoo’s op de markt, die vrij zijn van agressieve chemicaliën en synthetische toevoegingen. Hier zijn enkele ingrediënten om naar te zoeken en enkele merken die bekend staan om hun natuurlijke shampoo’s: 

Ingrediënten om naar te zoeken: 

  • Kokosolie: Kokosolie hydrateert en voedt het haar. 
  • Aloë Vera: Aloë Vera kalmeert de hoofdhuid en hydrateert het haar. 
  • Plantaardige oliën zoals arganolie, jojobaolie of olijfolie: Ze voeden en verzachten het haar. 
  • Essentiële oliën: Bijvoorbeeld rozemarijn, lavendelolie of tea-tree olie bevorderen de haargroei en verminderen hoofdhuidproblemen. 

Enkele merken die natuurlijke shampoo’s aanbieden: 

  • Dr. Bronner’s: Dit merk is bekend om de biologische en fairtrade gecertificeerde zepen, waaronder ook shampoo. 
  • Avalon Organics: Avalon biedt een breed scala aan biologische haarverzorgingsproducten, waaronder shampoo’s zonder parabenen en sulfaten. 
  • Acure: Staat bekend om hun veganistische en natuurlijke haarverzorgingsproducten die vrij zijn van schadelijke chemicaliën. 
  • SheaMoisture: Biedt haarverzorgingsproducten op basis van natuurlijke ingrediënten, waaronder shampoo’s die geschikt zijn voor verschillende haartypes en behoeften. 

Het is altijd een goed idee om de ingrediëntenlijst te controleren en indien mogelijk te kiezen voor biologische en duurzame opties. Beter voor jou én beter voor het milieu! 

Vraag je kapper om advies 

Je kapper kan een waardevolle bron van advies zijn als het gaat om de verzorging van je lokken. Hij of zij weet precies wat voor haartype je hebt, wat je gewenste stijl is én wat de conditie van jouw haar is. Je kapper geeft niet zomaar advies, maar adviseert je op basis van zijn ervaring en kennis van de beschikbare haarverzorgingsproducten. 

Het kan ook een goed idee zijn om de producten, die je kapper verkoopt, bij hem te kopen. Hij weet namelijk precies welke producten zijn afgestemd op jouw haartype en hij kan je laten zien, hoe je ze moet gebruiken. Als je niet die ingrediënten vindt in de shampoo die hij verkoopt, kan je ze altijd nog online aanschaffen.