STAP-budget: Wat is dat?

Vandaag gaan we het hebben over het STAP-budget. Wat is het STAP-budget en hoe kun ook jij een STAP-budget krijgen? Het STAP-budget is een nieuwe vergoeding voor een opleiding. Het betekent (STAP): Stimulering van de Arbeidsmarkt Positie. Het budget is dus bedoeld om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren.

De overheid schenkt een budget van maximaal € 1000,- per jaar (per persoon), zodat mensen een budget hebben om een opleiding, een cursus of een training te gaan volgen.

Kies een leertraject

Stel dat je geïnteresseerd bent in het volgen van een barbiers- of een kappersopleiding bij Hair Kappersopleiding in Utrecht. Je meld je vervolgens aan bij de website van het UWV. Daar vind je een link naar STAP-budget.  Eenmaal daar aangemeld, krijg je van het UWV een aanmeldbewijs voor het STAP-budget.

Met je aanmeldbewijs én je Digid kan je je aanmelden. Beiden moeten tijdens je aanvraag geupload worden.

De eerstvolgende aanmeldingsdatum is op 3 januari 2023. Het kan dus slechts eens in de drie maanden. Nog onduidelijk? Bekijk de pagina STAP.

Let op! Belangrijk!

Je moet echt vóór 10 uur ’s ochtends klaarzitten om in te loggen op de website. Want zodra het 10 uur is, wordt iedereen in een wachtrij geplaatst. Ga je om één minuut over tien aanmelden, dan kom je helemaal achteraan in die wachtlijst te staan! Met als gevolg dat je waarschijnlijk wordt uitgeloot!

Ben je voor tien uur aangemeld krijg je in het scherm te zien, dat je nog niet in de wachtrij staat.  Maar blijf rustig wachten, want klokslag tien uur krijg je vaste positie in de wachtrij! Je krijgt in het scherm te zien, hoe lang jouw wachttijd zal zijn.

Er zijn ook nadelen!

Wil je een opleiding gaan doen met een vervolgopleiding? Niemand weet of het STAP-budget blijft bestaan. Dus je hebt geen zekerheid wat betreft een STAP-budget voor je vervolgopleiding!

Vroeger waren studiekosten aftrekbaar voor de belasting! En dat bedrag was beduidend meer dan de € 1000,- van het STAP-budget. Een MBA opleiding kost ongeveer € 50.000,-

In feite is de 160 miljoen die de overheid beschikbaar stelt voor het STAP-budget, een druppel op de gloeiende plaat!  Veel mensen vinden, dat ze hierdoor gedupeerd zijn, want studiekosten zijn voortaan niet meer aftrekbaar voor de belasting!

Bovendien weet je bij het aanmelden niet of je daadwerkelijk ook het STAP-budget krijgt! Wordt je uitgeloot, dan ben je pas over drie maanden weer in staat om een nieuwe aanvraag te doen. Zonder garantie op het budget. En zonder garantie op het krijgen van een budget voor de vervolgopleiding. Want daar kan je ook weer uitgeloot worden!

Nadeel voor de opleiders

Scholen zitten meestal vast aan startperiodes voor hun opleidingen.  Door de eventuele weigering van een student door het STAP-budget, zal de inschrijving van die student ongedaan moet worden gemaakt. Dat betekent dat opleiders ook niet zeker weten wanneer ze van start gaan met de studenten én met hoeveel leerlingen dat zal zijn.

Door een STAP weigering raakt het schema van de scholen dus aardig in de war.