Tien adviezen voor mooie, natuurlijke lokken

We zitten nu midden in de winter en dat houdt in, dat je huid en je haar wat droger zijn. Bovendien valt je haar in de herfst en in winter ook een beetje uit. In de zomer is ons haar op zijn dikst en dan in het najaar verliezen we weer veel haren. Om het hele jaar door mooi haar te hebben, geven je in deze blog een aantal handige adviezen op een rijtje.

# Eet gezond

Gezond haar begint met het eten van gezonde producten. Je voedt je lokken zo van binnenuit. Wat is dan die gezonde voeding?

  • Groene bladgroenten
  • Vezels
  • Eiwitrijk voedsel, zoals eieren, vis, peulvruchten en noten.

Ons haar bestaat uit keratine, en keratine bestaat uit het eiwit cysteïne. Cysteïne heeft zwavel nodig……. Zwavel vind je in paksoi, broccoli, peterselie, bieslook, spercibonen, boerenkool and then some! Maar het zit ook in knoflook, mosterd en uien.

Naast al die eiwitten zijn de vitaminen A, B, C en E heel belangrijk voor de gezondheid van ons haar. Maar ook ijzer en zink zijn van invloed op de gezondheid van onze haardos.

Zorg voor je hoofdhuid

Een gezonde, goed doorbloede hoofdhuid is essentieel voor je haren.  Was ze niet vaker dan 2-3 keer per week. Te vaak wassen verwijdert de natuurlijk oliën van je hoofdhuid, wat ongezond is voor de hoofdhuid. Als je je haar graag wast met shampoo, gebruik dan een iets duurdere shampoo, waar geen sulfaten en siliconen in zitten.

Verwen je haar met een beetje extra, natuurlijke care

Breng eens een oliemasker aan je haar, zodat het (vooral ‘s winters) extra verzorging krijgt. De droogte door de verwarming is ook niet bepaald goed voor onze haren.  Door er een maskertje in aan te brengen van bijvoorbeeld arganolie, kokosolie of olijfolie krijgen je lokken een boost. Heb je erg fijn haar? Dan is een haarolie van aloë misschien beter, omdat het lichter is dan de andere oliën.

Spoel je haar af met lauw water

Het zal zeker prettiger zijn om je haren te spoelen met heet water, omdat het in de winter koud is. Maar lauwwarm water is veel beter voor je haar! Heet water droogt je haar uit en dat is niet de bedoeling! Door uitdroging zal je haar broos en breekbaar worden.

Gebruik geen föhn of andere hittetools

Laat je föhn of andere hittetools maar lekker in de kast, want ze zijn funest voor je haar. Wil je ze toch gebruiken, zorg er dan voor, dat je een hittebeschermend product op je haar aanbrengt.

Borstel je haar niet te vaak

Teveel borstelen en kammen is ook niet echt bevorderlijk voor de gezondheid van je haren. Haal er gewoon even een kam doorheen voor het wassen. Je kunt er dan na het wassen nog even met je vingers doorheen gaan en klaar. Meer dan genoeg. Je ontklit je haar van beneden naar boven.

Probeer stress te verminderen

Het klinkt zo cliché, maar stress is echt funest voor je lokken. Door middel van stress produceren onze bijnieren namelijk meer adrenaline. Maak dagelijks een wandeling en ontstress!