Verzorg je krullen

krullen

Krullend haar wordt in het algemeen als de mooiste haarstructuur gezien. Krullen zijn prachtig om naar te kijken, maar ze hebben wel hun eigen willetje! Iemand met een krullenbos heeft elke dag wel een andere coupe. Dat is niet altijd gemakkelijk! Maar als je gebruik maakt van de juiste haarverzorgingsproducten wat eenvoudige handelingen kom je een heel eind! Dan kan ook jij jouw krullen onder controle houden.

Meer over haar

Gemiddeld hebben mensen plusminus 100.000 haren op hun hoofd. Een haar valt na ongeveer 3 tot 7 jaar uit. Onze haren groeien gemiddeld 1 cm per maand, maar dat kan wel verschillen van persoon tot persoon. Dat betekent dus dat haar ongeveer 12 cm per jaar groeit. Een goede verzorging van onze lokken is dus essentieel.

Haar is eigenlijk wel ingewikkelder dan het zo zou lijken. De vezels van ons haar bestaan uit diverse cellen:

  • Water: 10-15%
  • Lipiden: 5%
  • Keratine (proteïne): 90%
  • Pigmenten, melanine
  • Sporen van mineraal-elementen

Om je haar bescherming te bieden tegen allerlei schadelijke invloeden van buitenaf, liggen er op iedere haar platte cellen. Deze cellen liggen dakpansgewijs op de haren en ze heten de haarschubben.

De verzorging van krullend haar

Om ons haar te reinigen wassen we het met een shampoo. Shampoo bevat reinigende ingrediënten. Omdat krullend haar in het algemeen droger is dan vet haar, is een shampoo speciaal voor droog haar wel aan te raden.

Was je haar maximaal 3 keer in de week. Iedere keer dat je je haar wast, worden ook de van nature aanwezige vetten van huid en haar weggewassen. Hierdoor zou je haar nog droger kunnen worden dan het al is.

Gebruik na het wassen altijd een conditioner om de haarschubben weer te sluiten. Die gaan openstaan door het wassen met shampoo!

Het is daarom erg goed voor je hoofdhuid en je haar om iedere week 1-2 keer een haarmasker te gebruiken. Laat het 15 minuten inwerken, zodat haar en huid goed gevoed worden.

Krullend haar kammen

Gebruik altijd een grove kam op je krullebos. Dit is beter dan het gebruik van een borstel. Een grove kam gaat niet dwars door de structuur van je krullen heen. Zo zul je veel minder beschadiging veroorzaken dan met een borstel.

Als je last hebt van erge klitten in je haar, probeer ze dan met je vingers voorzichtig uit elkaar te halen. Als dat  iet lukt, probeer dan eens een borstel met flexibele tandjes: een tangle teezer.

Föhn je haar na het wassen niet compleet droog. Gebruik een diffuser op je föhn, zo komen je krullen nog mooier uit!

Leuke weetje:

Krullend haar is ideaal om op te steken. Met een beetje oefening en de juiste middelen zoals een haarspray, schuifspeldjes en volumepoeder kom je heel eind.

Het opsteken gaat gemakkelijker als het niet net gewassen is. Het is dan nog glad en zacht. Hoe stugger, hoe beter!

Breng volumepoeder aan bij de aanzet. Zet het vast met wat schuifspeldjes en laat de krullen erover heen vallen. Nog wat haarspray en voila!