Het mediterrane eten is gebaseerd op de traditionele eetgewoonten van landen rond de Middellandse Zee. Landen als Italië, Griekenland en Spanje bijvoorbeeld. Het eten staat bekend om zijn gezondheidsvoordelen en we gaan er in deze blog uitgebreid op in. Ben jij ook geïnteresseerd in het behouden of het krijgen van een goede gezondheid? Lees maar verder, dan kom je er vanzelf achter!
Waaruit bestaat het Mediterrane eten?
- Veel fruit en groenten: Verse en seizoensgebonden groenten en fruit vormen in feite de basis van iedere maaltijd.
- Volkoren granen: Volkoren brood, pasta en rijst en andere volkoren granen worden regelmatig gegeten.
- Gezonde vetten: Olijfolie is de belangrijkste bron van vet. Dit draagt bij aan een hoog gehalte van enkelvoudig onverzadigde vetten. Noten en zaden zijn ook veelvoorkomende vetbronnen.
- Matige hoeveelheden vis en gevogelte: Vis, met name vette vis zoals zalm en sardines is een belangrijke bron van eiwitten en omega-3 vetzuren.
- Beperkt rood vlees en suiker: Rood vlees en suikerhoudende producten worden alleen af en toe gegeten.
- Peulvruchten en noten: Bonen, linzen en noten zijn belangrijke eiwitbronnen.
- Zuivelproducten: Yoghurt en kaas worden in matige hoeveelheden geconsumeerd.
- Kruiden en specerijen: Voor een fijne smaak worden vooral kruiden en specerijen gebruikt als vervanger voor zout. In de Mediterrane keuken wordt dus met minder zout gekookt!
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Mediterraan eten?
- Gezondheid voor het hart: Door het hoge gehalte aan gezonde vetten en omega-3 vetzuren kan het Mediterrane dieet het risico op hart-en vaatziekten verlagen. Het kan helpen bij het verlagen van het LDL-cholesterol (LDL is het ‘slechte’cholesterol) en bij het verhogen van het ‘goede’cholesterol, namelijk het HDL-cholesterol.
- Gewichtsverlies: Het Mediterraan eten is rijk aan vezels en eiwitten, wat kan helpen om een gezond gewicht te behouden of gewichtsverlies te ondersteunen, omdat je langer een verzadigd, vol gevoel houdt na het eten.
- Diabetespreventie: Het Mediterrane eten kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en ook kan het risico op type 2 diabetes verminderd worden.
- Vermindering van ontstekingen: De anti-oxidanten en gezonde vetten in dit eten kunnen ontstekingen verminderen.
- Verbeterde hersenfunctie: Onderzoek suggereert dat Mediterraan eten kan bijdragen aan een verbeterde cognitieve functie en een lager risico op ziekten zoals Alzheimer of dementie.
- Langer leven: Wat dacht je hiervan? Studies hebben aangetoond dat mensen die een Mediterraan dieet gebruiken, vaak een hogere levensverwachting hebben!
Samenvattend
Het Mediterrane dieet (eigenlijk mag het geen dieet heten, het is gewoon een andere, gezonde manier van eten), is een eetpatroon dat rijk is aan fruit, groenten, volle granen, gezonde vetten, vis en gevogelte, met een beperkte inname van met name rood vlees en suiker.
Deze manier van eten wordt geassocieerd met talrijke gezondheidsvoordelen. Denk daarbij aan een verbeterde hartgezondheid, gewichtsbeheer, diabetespreventie, vermindering van ontstekingen, een verbeterde hersenfunctie en een langere levensverwachting.
Nog even over die vermindering van ontstekingen: Je kunt daarbij denken aan een betere afweer tegen allerlei ontstekingen, dus ook bijvoorbeeld tegen acne, ontstoken tandvlees of afweer tegen allerlei virussen. Heel gezond dus!