Wanneer is iemand gameverslaafd?

2 playstation controllers Fifa gameverslaafd

Wanneer is iemand gameverslaafd? Best een actueel probleem; Je kind, personeelslid of partner is zoveel aan het gamen, dat je jezelf serieus begint af te vragen of er hier sprake is van een gameverslaving. Gaat het er nou om hoeveel uur iemand games speelt? Nee. De balans tussen het gamen en andere dingen is wat telt.

Als blijkt dat de werkresultaten, cijfers op school of andere prestaties achteruit gaan, dan kán dat een teken zijn van gameverslaving. Zeker als de persoon in kwestie ruzie gaat maken als hem of haar het gamen wordt verboden! Vaak zie je ook dat een kind met een gameverslaving niet meer buiten wil spelen.

Wat is verstandig, hoe pak je dit aan?

Zie je dat een lid van je personeel elk vrij moment op zijn telefoon gaat zitten gamen? Dan is diegene misschien gameverslaafd. En daarvoor zelfs klanten laat wachten. Stel je voor, de klant bij een kapsalon zit te wachten met haarverf op haar hoofd, en de kapster zit te spelen op haar telefoon, helemaal in het spel. Dat is uiteraard onacceptabel! Je kunt het allemaal wel bot gaan verbieden en boos worden, maar toch is dat niet de juiste aanpak. Het beste is om in gesprek te gaan met diegene die volgens jou op weg is om verslaafd aan het gamen te raken. Laat maar interesse zien in de spellen die er gespeeld worden. Praat erover en vraag meer informatie over het betreffende spel.

Maak afspraken

Vraag eerst aan de gamer of hij zelf nadelen ervaart door het gamen. Die nadelen zijn natuurlijk aanwezig (om nog maar te zwijgen over hoeveel geld er naartoe soms aan wordt uitgegeven). Dan kun je, met de informatie over die nadelen, afspraken gaan maken met de gamer en bespreken of hij denkt gameverslaafd te zijn. Vooral jonge kinderen begrijpen afspraken beter als ze er zelf over meegedacht hebben. Het voelt als iets positiefs, als je kind merkt dat je begrip toont en je dat laat merken. Er is zeker een bepaalde groepsdruk als iemand lid is van team waarmee hij bijvoorbeeld oorlogen voert in een live spel. De gamer wil zijn team niet in de steek laten. Hier is het superbelangrijk dat de ouder aangeeft, dat er een bepaald evenwicht moet zijn. Praat daarover.

De verleiding van de mobiele telefoon

Want het is altijd binnen handbereik, dat mobieltje. En ook daar hebben de kids spelletjes op staan. Hier komt het belang van goede afspraken naar voren. Spreek concreet met ze af, om  onder schooltijd niet gamen. Vergeet daarbij niet om de gamer ook complimenten te geven over zaken die hij wel goed doet! Positief gedrag moet zeker beloond worden!

Maak solide afspraken

Komt je zoon of dochter niet meteen aan tafel, als je hem of haar geroepen hebt voor het eten? Dan zit ie waarschijnlijk in een live game, zoals Fortnite. Spreek dan af, dat er geen nieuwe game gestart mag worden vanaf één uur voor het eten. Een gezonde manier van gamen is mogelijk, mits er een balans is tussen het gamen en huiswerk en klusjes die gedaan moeten worden.

Waar het om draait is een verstandige manier van het gamen vinden.

Dit bericht is gepost in blogs. Bookmark de link.