Wat gebeurt er met je haar als je in verwachting bent?

kindersokjes aan een waslijn

Niet alleen hebben de meeste vrouwen te maken met extra gewichtstoename tijdens de verwachting, ook je haar heeft er onder te lijden! De veranderingen aan je haardos zijn best wel serieus te noemen. Maar hoe komt dat nou? Dat lees je hieronder.

De textuur van je lokken zal gaan veranderen

Nou zal je wel denken: “Hoe kan dat nou?”, maar het is echt waar. Omdat je hormonen gaan opspelen, is het zeer waarschijnlijk dat de vorm van de follikels (de haarzakjes) gaat veranderen. Hierdoor kan het zomaar gebeuren dat stijl haar zal veranderen in krullerig haar, of dat je mooie krullen plotseling stijler gaan worden. Het bizarre is, dat het wel een paar jaar kan duren voordat je weer je pré-baby lokken terug hebt. Mocht je haar slap en futloos zijn geworden tijdens je verwachting, dan zijn er gelukkig zat haarverzorgingsproducten te koop die je haar meer volume kunnen geven.

Waarom wordt je haar nou zo futloos?

Gelukkig overkomt het niet iedereen, maar de reden kan zijn dat je een gebrek aan voedingsstoffen hebt gekregen. Denk daarbij aan de nodige vitamines en gezond eten zoals groente en fruit. De baby pakt wat hij nodig heeft van mama! Probeer daarom wekelijks een voedzaam masker aan te brengen op je lokken en slik goede multivitamines die geschikt zijn voor zwangere vrouwen.

Eerst veel meer haar en dan weer minder

In de laatste maanden van je zwangerschap lijkt het alsof je veel meer haar op je hoofd hebt dan vroeger. Je bent blij met je dikke haarbos! Dat komt omdat de oestrogeenlevels in je hormonen zijn toegenomen. Hierdoor verlies je niet de gebruikelijke 100-150 haren per dag, maar verlies je veel minder haar dan gewoonlijk. Daardoor lijkt het haar veel meer. Helaas gaat je haar over in een rustfase na de geboorte van je kindje, omdat het hormonenlevel ineens sterk gaat afnemen. Nu zul je ineens veel haaruitval gaan krijgen. Gelukkig herstelt dat redelijk snel, want na ongeveer een maand of zes neemt je haargroei weer het normale ritme aan.

Wat kan je doen?

Het beste voor je haar is, om een  goede shampoo te gebruiken op basis van keratine. Ook conditioners op dezelfde basis zijn heel goed voor je haar. Het zou eigenlijk ook het beste zijn, om je haar de hitte van föhns en stijltangen te besparen. Hitte is niet goed voor je haar, maar zeker niet als het uit balans is.

Wat zou je niet moeten doen

Er zitten chemische ingrediënten in haarverf, die absoluut schadelijk zijn in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Wil je nou toch heel graag je haar een kleurtje geven? Denk dan aan kleurmethodes zoals balayage of highlights. Want hierbij raakt de verf niet je hoofdhuid aan.

Tot slot

Eet gezond en leef gezond. Neem je rust wanneer je dat nodig hebt en geniet van het in verwachting zijn! Je weet nu, dat je haar uiteindelijk weer terug zal komen hoe het voor je zwangerschap was!

 

Dit bericht is gepost in blogs. Bookmark de link.