Wat gebruik jij? Vloeibare zeep of een stuk zeep?

In de vorige eeuw tot aan de tachtiger jaren was een voorraadje stukken zeep standaard. In ieder huishouden bevond zich wel een stuk zeep. Door de opkomst van de vloeibare zeep verdwijnen de stukken zeep steeds meer naar de achtergrond. De vraag hier is: Is vloeibare zeep hygiënischer dan vaste zeep? Het is wel belangrijk om te weten, zodat de klanten en het personeel in je kapsalon hun handen op hygiënische wijze kunnen wassen!

Minder hygiënisch?

Op de één of andere manier is het idee ontstaan, dat vaste zeep onhygiënisch is en dat vloeibare zeep veel schoner zou zijn. Dat komt omdat mensen vaak denken dat het gewoon vies is, als een stukje zeep door veel mensen wordt aangeraakt. Omdat vleoibare zeep uit pompflesjes komt, is het natuurlijk veel schoner. Lees verder en je zult erachter komen, welke stelling de waarheid is!

Stuk zeep

Het Dermatologisch Centrum Utrecht heeft onderzoek gedaan. Ze zijn tot de conclusie gekomen dat een stuk zeep niet onhygiënischer is dan vloeibare zeep. Waarom? Omdat een stuk zeep geen bacteriën over kan dragen van persoon naar persoon. De reden hiervoor is de PH-waarde van zeep. Het stuk zeep is zelfconserverend waardoor bacteriën zich nooit kunnen vermenigvuldigen.

Drogen

Wel is het zo, dat de zeep droog moet blijven. Door in een soppig nat bakje te liggen, krijgen schimmels en bacteriën wel een kans. Maar dat komt dan door het vocht, niet door de zeep. Daarom is het belangrijk dat de zeep in een lekbakje wordt bewaard, waaruit het water wek kan lopen. Dit bakje moet wel regelmatig schoongemaakt en gedroogd worden.

Vloeibare zeep

Precies als bij vaste zeep, heeft vloeibare zeep diverse geuren en ingrediënten. Sommige vleoibare zepen bevatten ontvetters en andere bacteriedodende bestanddelen. Zo heeft iedere zeepsoort zijn eigen bepaalde werking.

Schuim

Bij verschillende soorten zeep in pompflesjes wordt schuim toegevoegd. Dat is om de indruk te wekken, dat de zeep dan beter reinigt. Klinkt leuk, maar in feite zorgt schuim niet voor een betere reiniging! Het schuim maakt de zeep niet hygiënischer. Daarnaast is het materiaal waarvan de pompflesjes zijn gemaakt niet zo bacteriewerend als een stukje zeep. Ons advies is dan ook, om die pompflesjes dagelijks te reinigen, dan voorkom je pas echt besmetting!

Welke zeepsoort is de beste?

Mits de zeepflesjes dagelijks schoongemaakt worden en de vaste zeep de kans krijgt om goed te drogen, is er in feite geen verschil wat betreft de hygiëne. Maar als je het belangrijk vindt om een bijdrage te leveren aan het milieu, kan je beter kiezen voor een stukje vaste zeep. Het maken, verpakken en vervoeren van vloeibare zeep kost veel meer energie dan vaste zeep dat doet. Daarbij is de kans veel groter met vloeibare zeep, dat je er teveel van gebruikt. En daardoor moet je weer sneller naar de winkel om nieuwe te kopen.

Conclusie: Vaste zeep is net zo hygiënisch als vloeibare zeep en qua verpakking, productie en vervoer steekt vaste zeep met kop en schouders boven vleoibare zeep uit!