Wat is Co-washing?

Wat is Co-washing?

We hebben van onze trouwe lezers vragen gekregen over co-washing. Wat het is en of er voor- en nadelen zijn. Wil je meer weten? Lees dan deze blog!

Co-washing: Alle info op een rijtje!

Misschien heb je er wel eens van gehoord: co-washing. Het is een haar was methode die ontzettend populair is bij vooral de dames met krulhaar. Meestal is krullend haar wat droger dan stijl haar. Iedereen wil dan ook graag dat haar krullenbos goed gehydrateerd is én blijft!

‘Co-washing’ is een afkorting. Het staat voor ‘conditioner wassen’. Dat houdt in, dat je je haar wast met een conditioner in plaats van met een shampoo. Shampoo’s bevatten vaak schadelijke chemicaliën zoals sulfaten, zuiveringsmiddelen en goedkope siliconen. Zulke stoffen zijn op de lange duur erg slecht voor de algehele conditie van je haar. Ze kunnen gespleten punten, haarbreuk en broos haar veroorzaken. Dat wil niemand!

Maar goed, je zult je haar natuurlijk wel moeten wassen met shampoo. Daarom gebeurt het co-washing tussen twee wasbeurten met shampoo in.

Wordt je haar wel schoon met conditioner? Welke ingrediënten zijn belangrijk om op te letten?

Alle conditioners bevatten ook reinigende ingrediënten. Conditioner kan je haar echter alleen reinigen, als je tegelijk met de conditioner geen andere producten met siliconen gebruikt. De reden hiervoor is, dat je siliconen alleen kunt uitwassen met een product waar sulfaten inzitten. In co-wash conditioners zit geen SLS, maar er zitten andere reinigende ingrediënten.

Probeer een shampoo en conditioner te vinden waar geen parabenen, sulfaten en siliconen in zitten. Houd rekening met de behoeftes van jouw haar. Droog haar heeft hydratatie nodig. Als je haar geverfd is, wil je producten met kleurbehoud. Voor mensen met haar dat snel vet wordt zijn ook daarop ingestelde shampoo’s en conditioners.

Laten we de pro’s en de contra’s eens naast elkaar zetten.

Wat zijn de voordelen van co-washing?

  • Je hoofdhuid en je haar zijn altijd gehydrateerd
  • Je haar gaat ervan glanzen
  • Het zorgt voor zacht haar
  • Definieert krullen in het haar

Wat zijn de nadelen van co-washing?

  • Als je tussendoor geen shampoo gebruikt, kan je haar zwaar worden(futloos)
  • Er kan een build-up ontstaan( teveel aan haarproducten in het haar)
  • Bij een gevoelige hoofdhuid kan er irritatie ontstaan
  • Soms krijgen mensen er vettig haar van

Hoe vaak moet je co-washen?

In principe moet iedereen voor zichzelf bepalen, hoe vaak ze willen co-washen. Maar we raden je aan om je haar gemiddeld niet vaker dan 2-3 keer per week te wassen met shampoo. Als je dan tussen elke shampoo wasbeurt een keertje co-washed, zit je gewoon goed. De shampoo wassingen zijn nodig om de overtollige resten van shampoo en conditioner uit je haar te wassen, zodat je geen build-up (opgehoopte resten) krijgt.

Is de co-wash methode geschikt voor iedereen?

Het komt wel eens voor dat mensen niet goed tegen bepaalde shampoo’s of conditioners kunnen. Soms krijgen ze irritatie van de hoofdhuid. Het is dus belangrijk dat je zelf bepaalt wat geschikt is voor jouw haar.