Interessante weetjes over haar!

Wat je misschien nog niet wist over haar: interessante weetjes

We zijn er dagelijks mee bezig: ons haar. We lopen na te denken over de kleur die we er misschien de volgende keer bij de kapper in willen hebben. Of we denken na over een nieuwe look, een nieuwe coupe. Wie krullen heeft, droomt over steil haar, en andersom! Eigenlijk zijn we zelden helemaal tevreden met onze haardos.

Maar zelfs als dat wel het geval is, is het misschien ook wel gaaf om allerlei andere informatie over ons haar te weten te komen.  Daarom hebben we een aantal leuke weetjes verzameld, waarvan we weten dat nog niet iedereen daarvan op de hoogte is. Lijkt het je leuk om achter meer hair facts te komen? Lees gauw verder!

  • Mensen verliezen gemiddeld tussen de 60-100 haren per dag.

Haarverlies is normaal en niets om je zorgen over te maken. Zeker als je weet dat mensen gemiddeld 120.000 haren hun hoofd hebben! Echter sterk haarverlies op de lange termijn kan een andere reden hebben, zoals veel stress of erfelijke eigenschappen. Ook kan een tekort aan vitamine D en vitamine B12 of een schildklierafwijking een reden zijn.

  • De meest voorkomende haarkleur op de aarde is zwart.

Het percentage met van nature roodharigen is slechts 2%.

  • Na je beenmerg is haar het snelste dat groeit in je lijf.
  • Haren kunnen 2 tot 7 jaar oud worden.

Je hoofdhaar groeit sneller dan de beharing op de rest van je lichaam. Maar hoofdhaar blijft niet eeuwig doorgroeien. De reden hiervoor is, dat een haarcyclus ( die verschilt per soort haar en per persoon) 2 tot 7 jaar kan duren voordat de haren uitvallen.

  • De lengte dat haar kan bereiken

Mannenhaar kan gemiddeld 45 cm lang worden en vrouwenhaar wel zo’n 75 cm-80 cm.Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd, maar eentje spant wel de kroon! De Chinese Xie Qiuping staat in het Guinnes Book of records met het langste hoofdhaar: 5,627 meter. Zij heeft haar haar sinds 1973 (toen ze dertien jaar was)laten groeien en dus nooit geknipt.

  • Blonde mensen hebben gemiddeld meer haren op hun hoofd dan bruinharigen
  • Haar groeit gemiddeld 35 mm per dag en dus groeit het gemiddeld 1 cm per maandag
  • Haar wordt niet vet omdat je het te vaak zou wassen

Nee, je haren wordt niet vet omdat je het te vaak zou wassen, maar het wordt wel sneller vet als je tijdens het wassen van je haar je hoofdhuid te heftig masseert. Door dat hardhandige wassen wordt namelijk de talgproductie van je huid enorm geactiveerd. Met als gevolg dus vettig haar.

  • Haar groeit in de zomer sneller dan in de winter.

De reden hiervoor is dat je lichaam in de zomer meer vitamineD bevat door het zonlicht. En vitamine D bevordert de haargroei en ook de groei van je nagels, by the way.

  • De structuur en de kleur van je haar zijn erfelijk bepaald. Ze stonden al vast voordat je zelfs geboren was. Hoogstwaarschijnlijk heb je hetzelfde type én kleur haar als minstens één van je ouders.