Een kappersopleiding biedt een breed scala aan carrièremogelijkheden en vaardigheden, die je kunt toepassen in verschillende professionele contexten. In deze blog ga je enkele van de mogelijkheden vinden die je met een kappersopleiding hebt. De mogelijkheden zijn best uiteenlopend en als je dat interessant vindt, lees dan gauw verder!
Werken in een kapsalon
- Stylist(e): Knippen, kleuren en stylen van het haar van je klanten. Als stylist kan je zeker creatief bezig zijn. Met haar kleuren is the sky the limit! Zeker voor klanten die wat gewaagdere kapsels willen en graag allerlei kleurtjes in hun haar willen, zijn leuke klanten voor hun stylist.
- Specialist: Gespecialiseerd in specifieke diensten zoals haarkleuring, permanenten of haarverlengingen.
Een eigen kapsalon beginnen
Je zou als nieuwe ondernemer een eigen kapsalon kunnen openen. Dan moet je de salon zelfstandig kunnen runnen, inclusief het managen van je personeel, de klantenservice en de marketing. Uiteraard komt daar wel iets meer bij kijken, er moet natuurlijk ook een budget beschikbaar zijn voor de kosten die je gaat maken.
- Vastgoed en huur: Er komen de kosten voor de huur of koop van een pand. Afhankelijk van de locatie worden die kosten meer of minder. Deze kosten kunnen daarom behoorlijk oplopen.
- Waarborgsom: Deze wordt vaak vereist door verhuurders van een pand.
- Inrichting en eventuele renovatie: Verbouwingskosten voor het aanpassen van een ruimte.
- Interieur: Meubels, spiegels, kasten en wasstations. Maar ook personeelskleding, handdoeken en haarverzorgingsproducten waarmee je gaat werken. En niet te vergeten de wachtruimte voor je klanten.
- Decoratie: Verlichting, kunst en andere decoratieve elementen.
- Uitrusting en apparatuur: Kappersstoelen en wasbakken en andere basisuitrusting.
- Werkstations: Werktafels, trolleys en opslagruimtes voor de gereedschappen en producten.
- Haarproducten: Alle shamppos, conditioners, haarkleuringen en stylingproducten.
- Verbruiksartikelen: Handdoeken, capes, borstels, kammen, enz.
- Winkelvoorraad: Producten voor de verkoop aan klanten en producten voor gebruik in de salon.
- Vergunningen en verzekeringen: Er moet een bedrijfsvergunning zijn die lokaal vereist is om het bedrijf te runnen.
Er is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig, en een invertarisverzekering. En natuurlijk een inboedelverzekering.
- Personeelskosten: Loonkosten voor de salarissen van de medewerkers en het schoonmaakpersoneel. Werkgeversbijdragen voor sociale zekerheid en andere personeelskosten.
- Administratie: Kantoorbenodigdheden zoals een computer ( en boekhoudsoftware), telefoon, internetverbinding, kassasysteem, enz.
- Kosten voor bijscholing: Kosten voor bijscholing voor jezelf en je personeel.
Het totale budget voor het openen van een kapsalon kan sterk variëren afhankelijk van de locatie, de grootte van de salon en uiteraard van alle specifieke keuzes die je maakt. Je hebt al gauw heel veel geld uitgegeven aan alles wat je moet aanschaffen.
Het is verstandig om een goed bedrijfsplan op te stellen en alle kosten goed in kaart te brengen, voordat je je geld uitgeeft.
De andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld om als kapster te werken in bejaardenhuizen, als mobiele kapster te werken of bijvoorbeeld bij de televisie, het theater of het toneel. Ook zijn er mogelijkheden bij modeshows en modellenbureaus, die kappers nodig hebben.
Wat je keuze ook zal zijn: wij wensen je alle succes toe!