Wat moet je doen om kapper te worden?

Wat moet je doen om kapper te worden

Om kapper te worden heb je uiteraard een opleiding nodig. Je kan niet zomaar in een salon gaan staan en mooie kapsels creëren of mensen hun haren verven. Daarvoor moet je goed opgeleid zijn. Nou kan je ervoor kiezen om een kapperscursus te gaan doen, die je belooft dat je daarna een vakkundige hairstylist zult zijn. Helaas is niets minder waar! Om een goede hairstylist(e) te worden, zul je een gedegen opleiding moeten gaan volgen. Een Kappersopleiding op MBO niveau is hiervoor de perfecte weg.

Wat kan een kapper precies?

Als kapper ben je een haarspecialist en heb je verantwoordelijkheid voor verschillende werkzaamheden.

Het knippen van het haar van de klanten, het stylen van hun haar, het kleuren en/of het bleken van het haar. Verder moet je je klanten goed kunnen adviseren over een bij hun passende look. En je zult gespecialiseerd zijn in haarverzorging.

Er zijn dames- en herenkappers, en daarom dus ook verschillende opleidingen. Voor het knippen van dameskapsels heb je andere vakinhoudelijke kennis nodig, dan voor het knippen van heren. Als je kapper of kapster bent, zul je werken in een salon.

Dat kan een algemene salon zijn, of juist een salon met een bepaalde specialisatie zoals bijvoorbeeld een dames-of heren kapsalon of een black hair salon. Veel vrouwen vinden het werken als kapster erg leuk maar tegenwoordig werken ook steeds meer mannen als kapper of als barbier. Barbiers hebben naast hun kappers-specialiteiten ook geleerd hoe ze voor baarden en snorren moeten zorgen. Ook leren ze extra goed werken met de tondeuse, om zo mooie mannenkapsels te creëren.

Beginnen met je mbo opleiding

Bij de meeste opleidingen wordt begonnen met het leren knippen, föhnen en permanenten. Dit zijn allemaal technieken, waarin voornamelijk veel oefenen en ervaring jou de nodige vakkennis zullen geven.

Je leert dan hoe je een schaar moet vasthouden en hoe je mag knippen. Hetzelfde geldt voor het föhnen van het haar. Veel oefening en meestal wordt begonnen op kappershoofden en daarna pas op mensen. Maar vooral het permanenten is een geduld-karweitje en moet ook veelvuldig geoefend worden!

De vervolgopleiding

Tijdens de vervolgopleiding hairstylist worden er andere technieken bijgeleerd. Denk hierbij aan watergolven, omvormen, snijden van het haar, kleuren, vlechten en feestkapsels of het opsteken van het haar.

Als kapper of kapster ben je daar niet alleen om het haar van mensen te knippen! De kapsalon moet ook netjes opgeruimd worden en schoongemaakt, je moet afspraken in de agenda kunnen inplannen en je klant hoort ook een kopje koffie te krijgen. Voor veel mensen is het naar de kapper gaan een ik-momentje, waarin ze willen genieten van wat extra aandacht.

Haarspecialist

Een goede kapper is dus een haarspecialist, maar zoals je hier gelezen hebt, gaat het verder dan alleen de verzorging van een kapsel. Je zult veel ervaring opdoen tijdens je opleiding, maar ook gedurende je stageperiode. Op je stage zul je begeleid worden door een leermeester kapper, die jou ook de fijne kneepjes van het vak gaat bijbrengen.

Succes!