Wat zou je willen weten over haarkleuringen?

haarkleuringen

Iedereen wil wel eens een nieuwe, andere look. Wil je een andere haarkleur? Het kleuren van je lokken kan potentieel schadelijk zijn, afhankelijk van de gebruikte chemicaliën en natuurlijk ook de frequentie waarmee je het doet.  

Bevatten haarkleuringen chemicaliën? 

Jazeker, haarkleuringen bevatten chemicaliën zoals ammoniak en waterstofperoxide. Die kunnen de buitenste laag van het haar beschadigen en het haar uitdrogen. Herhaaldelijk  kleuren kan leiden tot droogheid, broos haar en breuk van je haar.  

Sinds wanneer kleuren mensen hun haar? 

Mensen begonnen hun haar al duizenden jaren geleden te kleuren. Oude beschavingen, zoals de Egyptenaren en de Romeinen gebruikten toen natuurlijke materialen. Ze kleurden hun haar met plantenextracten en mineralen. Dan praten we dus echt over duizenden jaren geleden.  Er werd bijvoorbeeld henna gebruikt.  

  • Henna is een natuurlijke kleurstof die gewonnen wordt van de bladeren van de hennaplant. De kleuren variëerden van diverse roodtinten, bruin en koperkleuren tot paarsachtig als het met thee of hibiscus werd gemengd. 
  • Indigo: Met indigo wordt een diepblauwe kleurstof geproduceerd. Door indigo te combineren met henna, kreeg je een bruine of diepzwarte kleur. 
  • Walnootschillen: Met walnootschillen werd een diepbruine kleur gemaakt. 
  • Kamille: Kamillebloemen geven het haar een zachte, gouden glans. Maar ook kan kamille blond haar oplichten. 
  • Ratania: Dit is een plant die eigenlijk wordt gebruikt voor medicinale doeleinden, maar het wordt ook gebruikt om het haar een roodachtige tint te geven. 

Is haar kleuren slecht voor het haar? 

In het geval van bovengenoemde producten: nee. Deze natuurlijke producten zijn niet ongezond. Maar als we over chemische kleurbehandelingen praten, dan zit er wel enig risico aan. 

Gelukkig worden er tegenwoordig steeds betere en haarvriendelijkere producten op de markt gebracht. De producenten gebruiken steeds minder agressieve formules. Bovendien zijn ze meestal verrijkt met conditioners en verzorgende ingrediënten om de eventuele schade te minimaliseren. We raden echter nog steeds aan om voorzichtig te zijn. Laat de kleurbehandelingen aan een professionele kapper over, want die weet wat hij doet. Wil je toch thuis je haren kleuren? Volg dan de instructies van de fabrikant zorgvuldig op! 

Dan beter de kapper mijn lokken laten kleuren? 

Absoluut! Er zijn natuurlijk verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om hun haar door een professionele kapper te laten kleuren, in plaats van het zelf thuis te doen: 

  • Ervaring en expertise: Kappers hebben doorgaans meer ervaring en kennis op het gebied van haarkleuringstechnieken dan de gemiddelde persoon. Ze zijn opgeleid om de juiste kleur te kiezen. Daarbij houden ze rekening met jouw huidtint, natuurlijke haarkleur en de gewenste resultaten. 
  • Kwaliteit van de producten: Een kapper gebruikt professionele haarverfproducten van hoge kwaliteit. Deze producten zijn niet altijd te krijgen voor consumenten. Ze geven een betere dekking, langduriger resultaat en minder schade aan je haar. 
  • Precies de juiste kleur: Kappers kunnen als geen ander kleuren mengen om tot het juiste kleurresultaat te komen. Ook kennen ze technieken zoals highlights, lowlights, balayages of ombrekleuringen.  
  • Kleuringstechnieken: Je kapper kan kleuren heel mooi in elkaar laten overlopen. Bovendien heb je bij een kapper veel minder risico op fouten. Bij thuiskleuringen gebeuren vaak fouten!