Welk eten helpt je haar gezond te maken?

vrouw in jurk houd mandarijnen vast

Gezond voor het haar en lekker!

Wereldwijd hebben mensen er heel veel voor over, om glanzend en gezond haar te hebben. Daarom vertellen we hier welk eten je haar supergezond maakt. En ook welke zaken niet zo gezond zijn voor je haar.

Gezond voor het haar en lekker!

Amandelen

Veel shampoos, haarmaskertjes en conditioners bevatten amandelolie. In amandelen zit vitamine E en mangaan.  Beiden bevorderen de haargroei.

Kip, vlees en vis

In kip, vis en vlees zitten van nature veel eiwitten. Eiwitten voeden de haarzakjes met als gevolg dat je haar glanzend, sterk en mooi blijft. Bij een chronisch tekort aan eiwitten wordt je haar droog en erg breekbaar. Eet je liever vegetarisch? Geen paniek! Bonen en peulvruchten zijn een gezond alternatief. Avocado’s, walnoten, paranoten en pompoenpitjes zijn prima vervangers van bijvoorbeeld zalm.

Spinazie

In spinazie zitten hartstikke veel gezonde bestanddelen: Er zit ijzer in en zink, beiden zorgen ze  ervoor dat de haarzakjes in je hoofdhuid sterk worden en blijven. Hierdoor wordt je haargroei ook nog eens bevorderd. Dan zit er ook kalium en calcium in, en die houden je haren supergezond!

Eieren

Niet alleen zijn eieren heel gezond voor je haar en bevorderen ze de groei van je haren, ook zorgen eieren voor mooie sterke nagels. Dat komt door de vitamine D en de biotine die er in zitten. Bovendien zijn eieren niet zo calorierijk. Een gekookt eitje als tussendoortje is dus een gezonde snack van maar 70 kcal.

Wortelen

De betacaroteen die in worteltjes zit, helpt de haargroei omdat het de talgproductie iets bevordert. Heel gezond voor de haren. Betacaroteen zit trouwens ook in zoete aardappel en pompoen.

Mandarijntjes

Mandarijntjes zijn dus niet alleen heel erg lekker, maar ook gezond voor je haar! Ze zijn gezond voor zowel je haar als je huid. Mandarijnen zijn trouwens ook super voor je immuunsysteem. De vitamine C die erin zit zorgt voor de productie van collageen, wat erg goed is voor je haar. En ook bevatten mandarijnen vitamine A, wat je haar gehydrateerd houdt. Geloof het of niet; door de vitamine B12 wordt het haar minder snel grijs. Waarom? Omdat je lichaam bij een tekort aan B12 waterstofperoxide produceert. En daardoor wordt je haar bleker van kleur. 

Griekse yoghurt

Jawel! Niet alleen is Griekse yoghurt erg lekker, maar ook bevat ze vitamine B5 en veel eiwitten. Deze twee bevorderen je haargroei omdat de bloedtoevoer naar de hoofdhuid vergroot wordt.

Welke zaken kan je beter vermijden?

  1. Alcohol
  2. Suiker
  3. Makreel

Waarom?

In het kort:

  1. Alcohol maakt je haar dof, het haalt de glans weg. Het vermindert de hoeveelheid zink in je lijf, waardoor je lijf uitdroogt. Daarom droogt helaas ook je haar uit en breekt het sneller.
  2. Suiker blokkeert de opname van de zo belangrijke eiwitten in je lichaam, buiten het feit dat suiker gewoon heel calorierijk is!
  3. Makreel is prima als je er af en toe een klein beetje van eet. Maar makreel bevat kwik en dat kan ervoor zorgen dat je haar uit gaat vallen.

In het algemeen kan je wel stellen, dat gezonde voeding bevorderlijk is voor de gezondheid van je haar. Vermijdt dus extreme dieet gewoontes, blijf gezond!

Dit bericht is gepost in blogs. Bookmark de link.