Werken als zorgkapper voor ouderen

oma met een Kodak fotocamera zorgkapper

Werken als zorgkapper voor ouderen

Er zijn verschillende soorten kappers, neem als voorbeeld de zorgkapper. Het werken als kapper is voor iedereen verschillend. Hat hangt er van af wat jij zelf wilt met je carrière. De een vindt het fantastisch om de kant van het toneel of de filmwereld op te gaan. Met veel fantasie te werken. Een ander zou graag aan wereldwedstrijden mee gaan doen om grote prijzen te winnen. Ieder het zijne. Dan zijn er diegenen die graag in een salon in dienst willen gaan, of die zelfs lopen te denken om een eigen salon te gaan beginnen. Of dit nou een grote salon is of een klein salonnetje aan huis. Mogelijkheden genoeg! Maar stel nou, dat je gewoon heel graag met ouderen werkt en dat je er zelfs aan hebt lopen denken om bejaardenverzorgster te worden of ander werk met de senioren in onze maatschappij had willen doen. Maar nu heb je de opleiding tot hairstylist afgerond en een mooi diploma gehaald. En die ouden van dagen kan je maar niet uit je hoofd zetten.

Keuze en gevolg

Nou heb je de knoop doorgehakt en is het besluit genomen. Je wilt graag als zorgkapper gaan werken in bijvoorbeeld een verzorgingstehuis of een bejaardenhuis. Ook kan je bij de oudjes thuis komen, maar zelf vinden ze het waarschijnlijk supergezellig om er even uit te zijn en verwend te worden bij de kapper. Het is voor hun een moment van veel persoonlijke aandacht, en dat herhaalt zichzelf wekelijks of maandelijks. Het gevolg is, dat je dus uitsluitend met bejaarde klanten aan het werk bent.

Wat kan je voor deze mensen betekenen?

Laat het duidelijk zijn, dat je als zorgkapper van oudere mensen een belangrijke functie vervult. Wat hiermee bedoeld wordt, is dat je niet alleen de kapper bent die hun haar verzorgt. Je kan namelijk een hele belangrijke functie erbij vervullen. Het is sowieso al een feit, dat veel klanten bij de kapper een gezellig praatje op prijs stellen. Ben je een chagrijnige kapper die weinig of niets te melden heeft? Dan blijven de meeste klanten uiteindelijk bij je weg en gaan ze een andere kapper zoeken. Want het sociale gedeelte van je werk is minstens zo belangrijk als het vaktechnische deel.

Goed opletten

Natuurlijk hebben veel klanten dus een vertrouwensband met hun kapper. Maar de bejaarde klanten hebben soms lichamelijke klachten of geestelijke nood waar niemand iets van af weet. En daar kan jij dan goed van pas komen! Het is dus niet alleen van belang dat je hun kapsel prima in orde brengt, maar het is minstens zo  belangrijk om goed op te letten. Je kan veranderende gezondsheidssituaties signaleren. Juist omdat je die klanten zo regelmatig ziet, merk je de verschillen op. Bijvoorbeeld iemand wordt steeds somberder, of een plekje op de huid wordt steeds groter. Je zou dan een contactpersoon van de klant kunnen inlichten, zodat die hiernaar kan handelen. Als kapper ga je uiteraard niet zelf actie ondernemen, maar het gaat erom de verantwoordelijke persoon te informeren. Die kan dan de dokter inschakelen of een andere hulpinstantie.

Dit bericht is gepost in blogs. Bookmark de link.