Wil je een permanent? Lees dan gauw verder!

permanent

Permanenten, ook wel bekend als een permanent wave of een perm, is een chemische behandeling die wordt gebruikt om steil haar tijdelijk te krullen of golven te geven. Tijdens dit proces wordt het haar gewikkeld in rond cilindrische staafjes en worden chemische verbindingen, meestal thioglycolzuur, aangebracht om de haarstructuur te veranderen. Hierdoor behoudt het haar tijdelijk zijn nieuwe vorm. 

De populariteit van permanenten is door de jaren heen  gevarieerd 

In de jaren ’80 van de vorige eeuw waren permanenten erg populair. Tegenwoordig zijn permanenten minder gebruikelijk. Er zijn echter nog steeds mensen die op zoek zijn naar grote,weelderige krullen en langdurige golven in het haar, zonder dagelijkse styling. Maar toch raden we aan, om heel goed na te denken voordat je deze behandeling ondergaat! 

Wordt het haar beschadigd door een permanentbehandeling? 

Een permanent kan het haar beschadigen vanwege de chemische processen, die tijdens de behandeling plaatsvinden. Tijdens het permanenten worden chemische stoffen gebruikt om de haarstructuur te veranderen. Hierdoor behoudt het haar tijdelijk zijn nieuwe vorm. De behandeling moet in de toekomst dus wel telkens herhaald worden. 

Deze chemicaliën, zoals thioglycolzuur, breken de disulfidebindingen in het haar af. Hierdoor kunnen de haarvezels gereorganiseerd worden en opnieuw gevormd worden. 

Deze processen kunnen echter ook schadelijk zijn voor je lokken, zeker als de behandeling vaker gedaan wordt. De chemische behandeling kan de buitenste laag van het haar beschadigen. Hierdoor wordt het haar broos, droog en vatbaar voor breuk. Daarnaast kan overmatige hitte tijdens de behandeling ook bijdragen aan de schade van het haar. 

Volg daarom de instructies van een professionele kapper op, zodat je haar goed verzorgd wordt na de behandeling. Zo voorkom je een hoop haarproblemen. 

Hoe moet je je haar goed verzorgen na de permanentbehandeling? 

Na een permanentbehandeling is het belangrijk om je haar goed te verzorgen. Zo voorkom je verdere schade en behoud je de krullen en de golven in je lokken. Hier zijn enkele tips voor een goede verzorging: 

  • Wacht met wassen: Wacht minstens 48 uur na de behandeling voordat je je haat gaat wassen. Zo kunnen de chemische verbindingen in je haar stabiliseren. Dit helpt ook om de krullen te behouden. 
  • Gebruik milde haarverzorgingsproducten: Kies voor een shampoo en conditioner, speciasl ontwikkeld voor gekruld of behandeld haar. Zo blijft je haar goed gehydrateerd. 
  • Vermijd hitte: Probeer het gebruik van hete stylingtools te beperken. Denk hierbij aan föhns, stijltangen en haarkrultangen. Hitte kan het haar behoorlijk beschadigen. Als je toch wilt gebruiken ( het liefst op de laagste temperatuurinstelling), zorg dan voor verzorgingsproducten die tegen hitte beschermen. 
  • Gebruik een leave-in conditioner: Leave-in conditioners hydrateren en beschermen je haar, maar ook helpen ze om kroezen te verminderen en je krullen te definiëren. 
  • Kam je lokken voorzichtig: Gebruik een bredere kam of je vingers om je haar te ontwarren en te stylen. Vermijd het gebruik van een borstel, zeker als je haar nat is. Dit kan namelijk je haren breken en beschadigen. 
  • Laat je haarpunten regelmatig knippen. Zo verwijder je gespleten haarpunten en houd je haar in goede conditie.