Zwangerschap en haaruitval: Fabel of feit?

Zwangerschap en haaruitval

Veel vrouwen verliezen dagelijks nogal wat haar nadat de baby is geboren. Natuurlijk is dat wel even schrikken, want ineens zijn daar inhammen en/of dunner haar! Maar relax: er zijn dingen die je kan doen om het haarverlies in elk geval te beperken! We gaan het in deze blog hebben over haargroei, haarvitamines, hormoonbalans en haaruitval. Stay with us, sister!

Waarom ontstaat haaruitval na de bevalling?

In bijna alle gevallen gaat het om de verandering van de hormoonspiegel, ijzertekort en stress. Ja, stress. Want het krijgen van een kindje is nou eenmaal een hele klus. Na de zwangerschap en een (meestal zware) bevalling moet het lichaam weer herstellen. Daarbij komt een chronisch gebrek aan slaap door de nachtvoedingen. Elke baby is een wonder, maar je krijgt ze niet voor niks! Stress, dus. Nou is haaruitval een normaal verschijnsel, maar door alle bovengenoemde factoren laat je lichaam dus extra haar los.

De groeicyclus van het haar

Al het lichaamshaar groeit in een cyclus. We hebben de groeifase, overgangsfase, rustfase en een uitvalsfase. Onze haren zitten nooit allemaal tegelijk in dezelfde cyclus. Hierdoor zitten er altijd wel haren stevig op ons hoofd. Normaliter verliezen we 50-120 haren per dag(!), maar er groeien ook weer nieuwe haren. Bij een zwangerschap heeft het lichaam een hele andere hormoonspiegel. Er is een langdurig oestrogeengehalte, waardoor het haar in de rustfase blijft zitten. En dus is er geen haarverlies!

Na de zwangerschap

Als na de bevalling de oestrogeenlevels gedaald zijn, verlies je weer meer haar. Omdat ook al die extra haren, die tijdens de zwangerschap bleven zitten, uit gaan vallen: lijkt het lsof je ineens heel veel haarverlies hebt! No worries: je krijgt nu weer je oude haardos terug!

Wat kan je doen tegen haaruitval nadat je kindje is geboren?

 • Eet gezonde en verantwoorde voeding! Vooral vis, groente, noten en zuivel voorzien je lichaam van hard nodige ijzer, vitamine E, selenium, biotine en zink.
 • Aangezien eiwitten eeb bestanddeel van je haar zijn, is het belangrijk dat je daar genoeg van binnenkrijgt.
 • Vitamine C. Deze vitamine helpt je lichaam om ijzer goed op te nemen. Ook verbetert het je weerstand en gaat het vermoeidheid tegen.
 • Probeer het gebruik van hittetools even te vermijden. Gebruik één keer per week een verzorgend haarmaskertje.
 • Een knipbeurt bij de kapper. Aangezien korter haar minder voedingsstoffen nodig heeft, is het een idee om je haar wat korter te knippen.
 • Geen stress. Klinkt heel cliché, maar probeer stress te vermijden! We weten dat je heel druk bent met de baby, maar plan voor jezelf ook een rustmomentje in je dag in. Spanning kan namelijk ook voor haaruitval zorgen.

Welke vitamines helpen nog meer tegen haaruitval?

 • Biotine (vitamine B8)
 • Foliumzuur (vitamine B11)
 • Koper
 • Selenium
 • Zink
 • Bamboe extract (bevat silicium)

Door de juiste vitamines en mineralen te slikken werk je de haaruitval van binnenuit tegen. Door de juiste haarverzorgingsproducten te gebruiken, help je je haar ook van de buitenkant.

 Tot slot: Blijf gezond en take it one day at the time!